logo jihad
logo jihad
شنبه 01  اردیبهشت 1403
dividerآرشیو اخبارdividerاستاد پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی: گلرنگ در 2.7 میلیون هکتار از اراضی دیم کشور قابل کشت است
استاد پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی:
گلرنگ در 2.7 میلیون هکتار از اراضی دیم کشور قابل کشت است
استاد پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی: گلرنگ در 2.7 میلیون هکتار از اراضی دیم کشور قابل کشت است

 

به گفته استاد بخش فیزیولوژی مولکولی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی اگر تنها مناطق دیم 15 استان سرد و معتدل سرد کشور که امکان کشت دیم گلرنگ را دارند در نظر بگیریم سطوح آیش این استانها بر اساس آمار وزارت جهاد کشاورزی 2.7 میلیون هکتار خواهد بود و اگر تنها 20 درصد این اراضی به کشت گلرنگ اختصاص داده شوند بیش از نیم میلیون هکتار سطح زیر کشت خواهیم داشت که بیانگر پتانسیل بالای سطح زیر کشت آن می باشد.

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی، دکتر سید سعید پورداد، استاد و معاون برنامه ریزی و پشتیبانی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی که در راستای سلسله سخنرانی های علمی پژوهشگاه با عنوان «گلرنگ، گیاهی چندمنظوره و مناسب شرایط خشک ایران» خاطرنشان کرد:   گلرنگ با نام علمی Carthamus tinctorius (L.)  متعلق به خانواده مرکبان یا آستراسه بوده و عمدتا" دانه آن جهت تهیه روغنهای خوراکی و دانه پرندگان استفاده می شود. 
این گیاه از قدیم در کشورهای هندوستان، ایران، خاورمیانه و شرق آفریقا کشت می شده و به همین علت و به دلیل فراوانی گونه های مختلف (در حدود 36 گونه) مبدأ آن را آسیا می دانند.

وی افزود: سه مرکز اصلی هندوستان، ایران- افغانستان و اتیوپی به عنوان مراکز پیدایش گلرنگ توسط محققین پیشین، پیشنهاد شده اند. 
گلرنگ جزو گیاهان بومی ایران بوده و طبق طبقه بندی اشری (Ashri 1973) ایران یکی از مراکز تنوع این گیاه است. 
در اکثر مناطق کشور توده های محلی وجود داشته و اسامی محلی گلرنگ شامل کافشه، قاخلی، خاستونک، خاردام، چورک گولی و کاچناگولی است .   

استاد پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی تصریح کرد:وضعیت زراعت گلرنگ در جهان طی دوره 10 ساله نشان می دهد که سطوح زیر کشت این محصول و به تبع آن میزان تولید دانه آن متغیر بوده است. اکثر سطح زیر کشت گلرنگ در جهان به صورت دیم است که به همین دلیل میانگین عملکرد دانه نیز تابعی از شرایط جوی است. همچنین خرید این دانه در اکثر کشورها تضمینی و تحت حمایت دولت نبوده (به جز کشور ما) و قیمت آن نوسانهای زیادی دارد. تغییرات سطح زیر کشت و میزان تولید گلرنگ عمدتا به علت دو دلیل ذکر شده می باشد.    

وی خاطرنشان کرد: در کشور ما از سال 1346 گلرنگ به عنوان دانه روغنی توسط شرکت توسعه کشت دانه های روغنی در سطح 38 هکتار کشت شد. سطح زیر کشت این محصول طی سالهای 1349 تا 1378 به صورت محدود باقی ماند. در سال های اخیر کشت گلرنگ توسعه سریعی داشته که بیشترین سطوح زیر کشت مربوط به استانهای اصفهان،  خراسان، کردستان و کرمانشاه بوده است.

عضو هیات علمی بخش فیزیولوژی مولکولی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی اضافه کرد: براساس سیاست گذاری انجام شده در طرح تامین منابع روغن نباتی کشور، اراضی دیم کشور منطقه اصلی کشت گلرنگ بوده و برای این محصول در اراضی آبی توسعه سطح زیر کشت در نظر گرفته نشده است. در این طرح ملی مناطق  کشور براساس میزان بارندگی و درجه حرارت به سه اقلیم سرد، سردمعتدل و گرم تقسیم بندی شده است. حال اگر تنها مناطق دیم 15 استان سرد و معتدل سرد کشور که امکان کشت دیم گلرنگ را دارند را در نظر بگیریم سطوح آیش این استانها بر اساس آمار وزارت جهاد کشاورزی 7/2 میلیون هکتار خواهد بود. اگر تنها 20 درصد این اراضی به کشت گلرنگ اختصاص داده شوند بیش از نیم میلیون هکتار سطح زیر کشت خواهیم داشت که بیانگر پتانسیل بالای سطح زیر کشت آن می باشد.
معاون برنامه ریزی و پشتیبانی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی تصریح کرد: نیاز کشور به تولید روغن خوراکی بیش از یک میلیون تن در سال بوده و سرانه مصرف روغن در کشور حدود 18 کیلو گرم است. حدود 90 درصد روغن مصرفی کشور از طریق واردات تامین میشود. کشت گلرنگ در اراضی دیم می تواند تامین کننده بخشی از روغن مورد نیاز کشور باشد.
پورداد خاطرنشان کرد: گلرنگ گیاهی چند منظوره بوده و علاوه بر تولید روغن مصارف صنعتی و دارویی نیز دارد. گلچه‌ها مصرف صنعتی و دارویی داشته و به عنوان یک منبع درآمد جانبی مطرح است. برداشت آن  باعث کاهش دانه‌بندی نمی‌شود بلکه تا حدودی افزایش تولید را سبب می‌شود (Omidi Tabrizi 2002).در صورت فراهم شدن زمینه‌های استفاده از گلچه گلرنگ یقیناً سطح زیر کشت این محصول افزایش می‌یابد.

گفتنی است، استاد سید سعید پورداد که متولد شهریور 1344 است دوره لیسانس زراعت و اصلاح نباتات را در دانشگاه علوم کشاورزی گرگان و فوق لیسانس اصلاح نباتات را در دانشکده کشاورزی دانشگاه تبریز و دوره دکتری ژنتیک و اصلاح نباتات را در دانشگاه جی بی پانت هندوستان گذرانده است. 
معرفی هشت رقم جدید دانه های روغنی، اجرای 108 طرح تحقیقاتی، ترجمه و تالیف دو جلد کتاب و تالیف یک فصل از یک کتاب، مشاوره یا راهنمایی 41 پایان نامه و نیز ارائه 65 مقاله در مجلات علمی - پژوهشی، چهار مقاله در مجلات علمی – تخصصی و 81 مقاله در همایش های علمی داخلی و خارجی بخشی از کارنامه علمی دکتر پورداد را تشکیل می دهد. 
وی که سال ها معاونت موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور را عهده دار بوده در سمت های دیگر چون مدیریت پروژه ایران-سیمیت و  مدیرکلی دفتر امور پژوهشی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی نیز خدمت کرده است.

 

 

 

1401-03-31
منبع : روابط عمومی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی

  • آخرین اخبار
  • آخرین مقالات
faq
©  تمامی حقوق برای پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی محفوظ است. طراحی شده توسط طراحی سایت داتک
بازدید کل : 521,704 | بازدید امروز : 87