logo jihad
logo jihad
جمعه 10 فروردین 1403
dividerآرشیو اخبارdividerنشست اعضای هیات علمی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی برگزار شد
نشست اعضای هیات علمی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی برگزار شد
نشست اعضای هیات علمی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی برگزار شد

 

 

نشست اعضای هیات علمی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی با موضوع بررسی عملکرد گذشته، وضعیت فعلی و چشم انداز آینده پژوهشگاه در حوزه پژوهش و تجاری‌سازی دستاوردها صبح سه شنبه برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی در این نشست که رییس و معاونان پژوهشگاه و اعضای هیأت علمی پژوهشکده ‌ها و بخش‌های مختلف تحقیقاتی پژوهشگاه در آن حضور داشتند در ابتدا کلیپی که به مناسبت سالگرد درگذشت دکتر بهزاد قره‌یاضی، استاد فقید پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی تهیه شده به نمایش گذاشته شد. پس از آن، مهندس قورچیانی و مهندس شایق به نمایندگی از بنیاد نخبگان استان البرز و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری توضیحاتی در خصوص طرح‌ها و برنامه‌های حمایتی و تسهیلات اعطایی به اعضای هیأت علمی، دانشجویان و دانش‌آموختگان دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی کشور ارایه دادند.
در ادامه، دکتر صالحی جوزانی، رییس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی در سخنانی ضمن گرامیداشت نخستین سالگرد درگذشت زنده‌یاد بهزاد قره‌یاضی، موسس و استاد فقید پژوهشگاه به چشم‌انداز کشاورزی در افق ۲۰۵۰ و  برنامه‌های آتی پژوهشگاه در این راستا پرداخت.
وی با اشاره به تولید سالانه ۱۲۵میلیون تن محصولات کشاورزی و واردات بالغ بر ۲۵ میلیون تن (۱۳ میلیارد دلار) محصولات خارجی برای تامین نیاز داخلی گفت: در سال ۲۰۵۰ جمعیت ایران به حدود ۱۰۳ میلیون نفر افزایش می‌یابد و نیاز سالانه کشور به محصولات کشاورزی هم با ۵۰ میلیون تن افزایش به ۲۰۰ میلیون تن خواهد رسید.
وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر تنها ۱۴ درصد مساحت ایران (۲۴ میلیون هکتار) قابل کشت است که به دلیل کمبود منابع آبی عملا ۱۴ میلیون هکتار قابل کشت است؛ این در حالی است که به دلیل بهره‌برداری بیش از حد از منابع آبی کشور نه تنها وضعیت آبی کشور سال به سال بدتر خواهد شد که حتی همین الان هم باید میزان آب مصرفی را از ۹۷ میلیون متر مکعب در سال به حدود ۶۰ میلیون متر مکعب کاهش دهیم.
صالحی جوزانی تصریح کرد: در کنار این مشکلات، تغییرات اقلیمی نیز چالشی جدی فراروی آینده ایران قرار داده به طوری که در صورت ادامه روند فعلی تغییرات، متوسط دمای ایران تا سال ۲۰۲۵ حدود ۲ درجه سلسیوس و درصورت اجرای برنامه‌های کنترل تغییرات اقلیمی - که بعید به نظر می‌رسد - حدود ۱ درجه سلسیوس افزایش خواهد داشت که تاثیر منفی زیادی بر تولیدات کشاورزی کشور خواهد داشت.
وی با اشاره به این که در بخش کشاورزی علاوه بر واردات محصولات مختلف کشاورزی به واردات حدود سه میلیارد دلار محصولات فناوری از قبیل بذر، کود و سم و افزودنی‌های غذایی هم وابسته هستیم، اظهار داشت: با وجود نیاز شدیدی که به فناوری‌های بخش کشاورزی داریم تنها حدود ۳۰۰ شرکت - کمتر از پنج، شش درصد کل شرکت های دانش بنیان کشور - در حوزه کشاورزی فعالیت دارند و میزان سرمایه‌گذاری در این بخش هم بسیار پایین است. 
رییس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی در بیان راه‌کارهای مقابله با چالش های بخش کشاورزی در افق ۲۰۵۰ گفت: توسعه فناوری‌های کارای گلخانه‌ای، تولید ارقام و نژادهای جدید با سازگاری و پتانسیل بالا، کشت متراکم و افزایش راندمان آبیاری، تغییر الگوی مصرف، مدیریت تقاضا، کاهش ضایعات و اقتصاد چرخشی زیستی از تدابیری هستند که می‌تواند در کنترل چالش ‌های بخش کشاورزی موثر باشند.
دکتر صالحی جوزانی در بخش دیگری از سخنان خود با مروری بر روند تغییر میزان عملکرد محصولات کشاورزی در چهار دهه اخیر نسبت به تاثیر پژوهش و فناوری در افزایش تولیدات کشاورزی ابراز خوشبینی کرد و گفت: حجم تولیدات کشاورزی کشور از حدود ۲۶ میلیون تن در   سال ۱۳۵۶ به بیش از ۱۲۵ میلیون تن افزایش یافته در حالی که  سطح زیر کشت محصولات کشاورزی طی این دوره حدودا ۴۴ ساله از ۱۰ میلیون هکتار به ۱۴ میلیون هکتار افزایش داشته است. این آمار نشان می دهد که بخش قابل توجهی از افزایش تولیدات کشاورزی کشور طی چهار دهه اخیر حاصل افزایش عملکرد در واحد سطح در اثر  توسعه فناوری‌ها و استفاده از یافته‌های پژوهشی است.
وی در عین حال تاکید کرد که در صورت استفاده بهینه از فناوری‌های موجود، افزایش به مراتب بیشتری در عملکرد تولید صورت می‌گرفت.
صالحی جوزانی در توضیح این مطلب به عملکرد گندم آبی در کشور اشاره کرد و گفت: عملکرد این محصول در سال ۱۳۵۶ حدود ۱.۵ تن در هکتار بوده که در سال ۹۹ به ۴.۵ تن در هکتار رسیده است، اما همین الان در موسسه  تحقیقاتی مربوطه، گندمی با عملکرد ۱۲ تن در هکتار  هم داریم که نشان‌دهنده پتانسیل بالای افزایش عملکرد این محصول است.
رییس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی با بیان این که بیوتکنولوژی در حال حاضر، بالاترین سهم (۳۵ درصد) را از گردش مالی فناوری‌های نوین در دنیا به خود اختصاص داده گفت: بازار جهانی بیوتکنولوژی در سال ۲۰۲۱ حدود ۵۵۰ میلیارد دلار بوده که البته سهم بیوتکنولوژی کشاورزی از گردش مالی جهانی بیوتکنولوژی تنها حدود ۱۰ درصد است. اگر ایران با توجه به نسبت یک درصدی جمعیت و وسعت آن به دنیابخواهد تنها یک درصد بازار جهانی این محصولات را به خود اختصاص دهد، گردش مالی بیوتکنولوژی ایران باید ۶۰۰ میلیون دلار باشد که هنوز فاصله بسیار زیادی با این رقم داریم و البته هدفگذاری‌‌ای که ستاد توسعه زیست فناوری کرده، کسب سه درصد بازار جهانی بیوتکنولوژی (۱.۸ میلیارد دلار) است. 
وی در ادامه با اشاره به فهرستی از مهمترین فناوری‌های کشاورزی تا سال ۲۰۵۰ از قبیل کشاورزی با آب دریا، کشاورزی در بیابان، کشاورزی شهری، کشاورزی عمودی، استفاده از پهپادها، اینترنت اشیاء، پرینترهای سه بعدی، نانوتکنولوژی، بیوانفورماتیک و هوش مصنوعی در کشاورزی، ویرایش ژنی، کشاورزی دقیق، تولید گوشت مصنوعی و ... بر ضرورت فعالیت هر چه جدی تر پژوهشگاه در این حوزه‌ها تاکید کرد.  
دکتر صالحی جوزانی که چند ماهی است ریاست پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی را عهده‌دار شده در ارزیابی عملکرد تحقیقاتی پژوهشگاه گفت: دستاوردهای تحقیقات کشاورزی یا یافته‌های تحقیقاتی قابل ترویج (غیر قابل تجاری‌سازی) هستند یا دستاوردهای قابل تجاری‌سازی (فروش) و ثبت اختراع. پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی که ۱۵ نفر از اعضای هیأت علمی آن جزو ۴۰ نفر اول و تمام اعضای هیأت علمی آن جزو ۱۰۰ نفر اول رده‌بندی اعضای هیأت علمی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی هستند از لحاظ تعداد مقاله وضعیت بسیار خوبی دارند.
وی با بیان اینکه برنامه خودکفایی تولید غده بذری سیب زمینی عاری از ویروس سالانه سه میلیون دلار و طی ۱۴ سال اخیر، ۴۱ میلیون دلار صرفه‌جویی ارزی برای کشور دارد، اظهار داشت: تولید کشت بافتی پایه‌های سیب مالینگ و تولید پروبیوتیک ‌های طیور و تولید کود زیستی از دیگر فناوری‌های قابل تجاری سازی پژوهشگاه است.
صالحی جوزانی تصریح کرد: تجاری‌سازی که چالشی مهم در مسیر نفوذ فناوری‌های بخش کشاورزی به عرصه است، فرایندی ساده و خطی نیست، بلکه فرایندی بسیار پیچیده و چند مرحله‌ای است که پیمودن مراحل مختلف آن نیازمند ایفای نقش بازیگران مختلف با توانمندی‌های متفاوت است.
وی در پایان در تبیین شاخص‌های ارزیابی برنامه‌ها و طرح‌های تحقیقاتی آتی پژوهشگاه به مشخص بودن وضعیت تقاضا برای طرح، کار تیمی، همراهی موسسات تحقیقاتی مادری و مشخص بودن خروجی کار طی دوره حداکثر چهار، پنج ساله طرح  اشاره کرد و گفت: طرح‌هایی که شاخص های مورد نظر را دارند مورد حمایت بی حد و مرز پژوهشگاه قرار می‌گیرند. 
در ادامه دکتر مهران عنایتی شریعت پناهی، معاون پژوهشی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی هم با پیشنهاد تشکیل گروه‌های پژوهشی در شاخه های مختلف تحقیقاتی اولویت دار پژوهشگاه مثل تولید بذر و ... گفت: در فاصله سالهای ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۰ بالغ بر ۵۰ طرح و ۵۲۰ پروژه مصوب در پژوهشگاه اجرا شده که ۳۷ طرح و ۳۶۰ پروژه به مرحله گزارش نهایی رسیده‌اند. محققان پژوهشگاه طی این دوره هزار و ۱۶۸ مقاله در نشریات خارجی و ۵۰۶ مقاله در نشریات داخلی داشته‌اند. 
دکتر پژمان آزادی، قائم مقام فناوری پژوهشگاه نیز در خصوص وضعیت فعلی و برنامه‌های آینده پژوهشگاه در حوزه فناوری هم گفت: در حال حاضر ۵۷ استارتاپ کشاورزی در کشور فعال‌اند که حدود نیمی از آنها در تامین نهاده، ۱۲ استارتاپ در بازارهای آنلاین، ۹ استارتاپ (۱۶ درصد) در تسهیل و بهبود کشاورزی و بقیه در حوزه تجهیزات کشاورزی هستند. 
وی در ادامه برگزاری سلسله نشست‌های تجاری و توسعه ای بیوتکنولوژی کشاورزی که اولین آن‌ها ۲۶ مردادماه سال جاری در زمینه بیوتکنولوژی گیاهی برگزار خواهد شد،  ارایه بسته‌های دانش بنیان در چهار سطح (از پژوهش کاربردی و فناورانه با مشارکت بخش خصوصی تا تجاری سازی دانش فنی انتقال یافته به بخش خصوصی) و ایجاد و توسعه مراکز رشد و نوآوری را از برنامه‌های آتی پژوهشگاه در راستای توسعه فناوری عنوان کرد. 
آزادی با تاکید بر ضرورت توجه به واقعیت‌های انتقال فناوری گفت: بودجه تحقیقاتی آمریکا در سال ۲۰۱۷ بالغ بر ۶۸ میلیارد دلار بوده که به ۲۴ هزار دستاورد منجر شده است. این دستاوردها شامل ۱۵  هزار نوآوری بوده که هفت هزار مورد به ثبت پتنت منتهی شده است و البته از بین آنها ۷۵۵ مورد به محصول نهایی ختم شده است. این آمارها نشان می دهد که شکست امری طبیعی در روند دستیابی به فناوری است و مسیر موفقیت از همین شکستها می‌گذرد.  
وی در پایان با اشاره به برخی تجارب موفق پژوهشگاه در زمینه تجاری سازی فناوری، لازمه موفقیت در این زمینه را توجه به زنجیره کامل تولید تا بازار عنوان کرد.

این جلسه با بحث و بررسی برنامه‌های مطرح شده و بیان دغدغه‌ها، نقطه نظرات و پیشنهادهای اعضای هیات علمی پژوهشگاه ادامه یافت و مقرر شد مقرر شد اعضای هیأت علمی، نظرات و پیشنهادهای خود را خصوصا در زمینه تشکیل کارگروه‌های تخصصی جهت جمع‌بندی و تصمیم‌گیری نهایی به دکتر شریعت پناهی، معاون پژوهشی ارایه دهند.

گردهمایی اعضای هیأت علمی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی با برگزاری انتخابات نمایندگان اعضای هیأت علمی پایان یافت.

براساس رای گیری صورت گرفته، دکتر بابک ناخدا به عنوان نماینده صنفی اعضای هیات علمی و دکتر محمدامین حجازی به عنوان نماینده اعضای هیأت علمی در کمیته منتخب هیات ممیزه انتخاب شدند.
همچنین در این جلسه مقرر شد اینگونه نشست ها به صورت دوره ای و متناوب صورت گیرد.

 

  

  

  

  

  

  

 

 

 

 

 

خبر : علی شمس

عکس: حسن سمیعی

 

 

 

1401-03-18
منبع : روابط عمومی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی

  • آخرین اخبار
  • آخرین مقالات
faq
©  تمامی حقوق برای پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی محفوظ است. طراحی شده توسط طراحی سایت داتک
بازدید کل : 518,939 | بازدید امروز : 32