logo jihad
logo jihad
پنج شنبه 30 فروردین 1403
dividerآرشیو اخبارdividerدر پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی دنبال می شود: به نژادی و تولید انبوه بذر و توسعه کشت گراس های سردسیری چندساله علوفه‌ای اصلاح شده در کشور
در پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی دنبال می شود:
به نژادی و تولید انبوه بذر و توسعه کشت گراس های سردسیری چندساله علوفه‌ای اصلاح شده در کشور
در پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی دنبال می شود: به نژادی و تولید انبوه بذر و توسعه کشت گراس های سردسیری چندساله علوفه‌ای اصلاح شده در کشور

 

وبینار آموزشی "تغییر اقلیم و بحران آب، چالش های امنیت غذایی، کشت گیاهان جایگزین برای تولید علوفه‌های کم آب بر زمستانه و حفظ و احیا مراتع و منابع طبیعی" با سخنرانی عضو هیات علمی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی، دکتر بابک ناخدا، رییس بخش تحقیقات فیزیولوژی مولکولی پژوهشگاه و سخنران این وبینار با اشاره به چالش ها و موانع تولید در بخش کشاورزی از قبیل تغییرات اقلیمی، بحران آب، کمبود علوفه، جمعیت مازاد دامی در کشور، هزینه بالای تولید علوفه، تخریب پوشش گیاهی، فرسایش خاک، سیل و رواناب و ... بر ضرورت انتخاب راهبردهای مناسب برای سازگاری با شرایط تغییر اقلیم و کشت گیاهان جایگزین تاکید کرد.

وی گفت: جمعیت جهان تا سال 2030 به 8.5 میلیارد تا 2050 به 9.7 میلیارد نفر افزایش می یابد که باید برای تامین غذای مورد نیاز برای این جمعیت به سرعت در حال افزایش تدبیر عاجلی اندیشیده شود.

ناخدا با اشاره به این که ایران از جمله کشورهایی است که در پی تغییرات اقلیمی با بیشترین چالش در تامین امنیت غذایی خود مواجه خواهد بود، اظهار داشت: کشت گیاهان جایگزین سازگار با شرایط تغییر اقلیم و با بهره‌وری آب بالا از موثرترین تدابیری است که می‌توان به منظور حفظ تولید در شرایط سخت محیطی، تامین امنیت غذایی، صرفه جویی در مصرف آب و بهبود معیشت کشاورزان در پیش گرفت.

عضو هیات علمی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی با اشاره به تحقیقاتی که در زمینه به نژادی گراس های علوفه ای و مرتعی چند ساله سردسیری از سال ها پیش توسط دکتر رضا محمدی در پژوهشکده اصفهان پژوهشگاه آغاز و با همکاری وی به جدیت ادامه دارد، خاطر نشان کرد: هدف از این فعالیت‌ها، به نژادی و توسعه کشت گراس های چندساله علوفه ای و مرتعی برای تولید علوفه و توسعه پایدار بخش کشاورزی، در سیستم های زراعی و منابع طبیعی به منظور تولید علوفه با کیفیت و کم آب بر با نیاز مراقبتی پایین به منظور بهبود تولید مراتع و حفاظت از منابع آب و خاک است. گراس های سردسیری چندساله، گیاهانی مناسب برای تولید علوفه خوشخوراک و با کیفیت در اراضی زراعی و مرتعی، حفاظت و جلوگیری از فرسایش خاک، متحمل به تنش های محیطی مانند سرما، شوری و خشکی با قابلیت رویش در خاک های فقیر و کم بازده هستند که امکان رویش و تامین علوفه در طول سال با آب سبز به ویژه در اوایل بهار و اواخر پاییز را دارند.

ناخدا در ادامه گریزی هم به سیر قهقرایی مراتع کشور زد و گفت: حدود 55 درصد اراضی کشور (حدود 84 میلیون هکتار) را مراتع تشکیل می دهند تا پیش از سال 97، حدود 10 درصد آنها را مراتع خوب، 42 درصد مراتع متوسط و 48 درصد مراتع فقیر بوده اند که متاسفانه طی چند ساله اخیر سهم مراتع خوب به 8.5 درصد و مراتع متوسط به 25.2 درصد کاهش یافته است و بیش از 66 درصد اراضی مرتعی کشور، مراتع فقیر هستند.

وی با بیان این که بیش از 124 میلیون واحد دامی در کشور وجود دارد که حدود 83 میلیون واحد دامی مستقیم به مراتع وابسته هستند، تاکید کرد که تولید سالانه چند میلیون تن علوفه تنها 25 درصد ارزش اقتصادی مراتع است و 75 درصد ارزش مراتع مربوط به اثرات مثبت زیست محیطی آنها است. در واقع با از بین رفتن مراتع بیش از آن که در تامین علوفه مورد نیاز دام ها با مشکل مواجه شویم، از لحاظ زیست محیطی لطمات بسیار سنگینی را متحمل خواهیم شد که شاید به هیچوجه قابل جبران نباشند. از جمله تخریب اراضی و فرسایش شدید خاک و بروز سیل و رواناب و عدم تغذیه سفره های آب زیر زمینی و از بین رفتن تنوع زیستی و به خطر افتادن زندگی انسان ها

 ناخدا با اشاره به اهمیت کشت علوفه های کم آب بر سردسیری در تولید علوفه در اراضی زراعی و حفظ و احیای مراتع گفت: اغلب گونه های گراس های علوفه ای سردسیری که در پژوهشگاه روی آنها کار می کنیم از گذشته های دور در مناطق مختلف کشور از جمله دامنه های سهند و سبلان و مناطق مرتعی برای تعلیف دام ها استفاده می شوند. ولی مساله اصلی در احیای مراتع، در کنار اصلاح و به نژادی گونه های برتر، تامین انبوه بذر اصلاح شده است که بخش عمده آنها باید از گراس ها تامین شود؛ در حالی که در کشور به جز موارد خاص و محدود در مراتع قرق شده آن هم از گونه های بومی کم بازده، عملا بذری تولید نمی شود.

وی خاطرنشان کرد: پروژه جمع آوری، احیا، ارزیابی و به نژادی و تولید انبوه بذر اصلاح شده و توسعه کشت گراس های سردسیری چندساله علوفه‌ای و مرتعی، پربازده، باکیفیت و کم آب بر به منظور توسعه پایدار بخش کشاورزی، حفظ محیط زیست و حفظ و احیا مراتع و منابع خاک و آب از طریق ایجاد چراگاه های دست کاشت در اراضی زراعی در مناطق بحرانی مانند حوزه دریاچه ارومیه و بهبود تولید مراتع متوسط و کم بازده در حال اجراست. از جمله دستاورهای این پروژه، افزایش تولید علوفه باکیفیت به منظور کاهش تعرض به مراتع و منابع طبیعی، کمک به احیا مراتع و آبخیزداری، تولید پایدار علوفه و کاهش ریسک تغییرات آب و هوایی، افزایش بهره وری نهاده ها خصوصا آب، تولید انبوه بذر اصلاح شده در کشور، حفظ خاک و افزایش نفوذ آب در خاک و تغذیه سفره های آب زیرزمینی،  افزایش کیفیت خاک، اشتغال زایی روستایی و ایجاد اشتغال مولد برای فارغ التحصیلان کشاورزی در تولید بذر و شبکه های توزیع و آموزش و توسعه کشت است.

وبینار آموزشی "تغییر اقلیم و بحران آب، چالش های امنیت غذایی، کشت گیاهان جایگزین برای تولید علوفه‌های کم آب بر زمستانه و حفظ و احیا مراتع و منابع طبیعی"، دهم آذرماه جاری با همکاری مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان طالقان، استودیو کشاورز (شبکه برکت) و کانون بسیج جامعه کشاورزی و منابع طبیعی شهرستان طالقان برگزار شد.

 

 

1400-09-14
منبع : روابط عمومی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی

  • آخرین اخبار
  • آخرین مقالات
faq
©  تمامی حقوق برای پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی محفوظ است. طراحی شده توسط طراحی سایت داتک
بازدید کل : 521,564 | بازدید امروز : 93