logo jihad
logo jihad
جمعه 10 فروردین 1403
dividerآرشیو اخبارdividerاستخراج رنگدانه طبیعی با خواص غذایی،دارویی و بهداشتی از جلبک های بومی
استخراج رنگدانه طبیعی با خواص غذایی،دارویی و بهداشتی از جلبک های بومی
استخراج رنگدانه طبیعی با خواص غذایی،دارویی و بهداشتی از جلبک های بومی

استخراج رنگدانه طبیعی با خواص غذایی و دارویی از ریزجلبک های بومی

 

 محققان پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی موفق به استحصال رنگیزه فیکوسیانین از سویه بومی ‌ریزجلبک اسپیرولینا شدند که به عنوان رنگدانه طبیعی در صنایع غذایی و تولید مکمل های دارویی  کاربرد دارد.

 

دکتر مریم شهبازی، عضو هیات علمی پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی و مجری طرح در گفت و گو با روابط عمومی پژوهشکده اظهار داشت: رنگیزه آبی فیکوسیانین که از جلبک های سبزآبی به ویژه اسپیرولینا استحصال شده و در صنایع غذایی دارای خواص فلورسنت و آنتی اکسیدانی می باشد، از سال 2013 به طور گسترده در کشورهای مختلف به عنوان رنگ آبی طبیعی مورد استفاده قرار گرفته است. بهبود تولید، استخراج و خالص سازی فیکوسیانین می‌تواند دامنه کاربرد آن را در حوزه های مختلف افزایش می دهد.

وی خاطرنشان کرد: تولید موفق بیومس جلبک با فیکوسیانین بالا به عوامل متعددی از جمله شرایط رشد جلبک، قابلیت تجمع رنگیزه، تکنولوژی تولید  و کارآیی فرآیند پایین دستی بستگی دارد که طی تحقیقاتی که در این خصوص در پژوهشکده داشتیم، روش‌های مختلف استخراج مانند شوک اسمزی، انجماد، استفاده از ترکیبات شیمیایی و همچنین مراحل مختلف خالص سازی مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت و پس از مراحل جداسازی و خالص سازی و تغلیظ، رنگریزه فیکوسیانین با بهترین و ایمن ترین روش از نظر سلامت محصول در سطح قابل رقابت با نمونه های وارداتی در مصارف غذایی تولید شد.

رنگدانه فیکوسیانین در حوزه های مختلف صنایع غذایی و آرایشی-بهداشتی به عنوان رنگ آبی طبیعی خوراکی با خواص آنتی اکسیدانی و در صنایع پزشکی و دارویی به عنوان داروی ضد التهاب و ضد سرطانی و نیز مارکر فلورسنت کاربرد دارد.                                    

شهبازی تصریح کرد: رنگ طبیعی فیکوسیانین علاوه بر خواص زیستی باارزش در مقایسه با رنگ‌های شیمیایی و سنتزی کاملا بی خطر است. با بررسی طرح توجیهی اقتصادی، تولید رنگ با روش پیشنهادی در این دانش فنی حداقل 30 درصد قیمت تمام شده محصول را نسبت به فیکوسیانین وارداتی کاهش خواهد داد. همچنین سرعت این روش در مقایسه با روش‌های سنتی معمول مانند ترسیب پروتئین با آمونیوم سولفات سه برابر است.

به گفته عضو هیات علمی پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی یکی دیگر از مزایای این پروتکل استفاده از ترکیبات غیرسمی در محدوده قابل توصیه  است که  این ترکیبات در تثبیت رنگ و حفظ پایداری آن نیز موثر هستند.

عکس: سینا معتمدراد

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

1396-04-18
منبع : اداره روابط عمومی و ترویج یافته ها

  • آخرین اخبار
  • آخرین مقالات
faq
©  تمامی حقوق برای پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی محفوظ است. طراحی شده توسط طراحی سایت داتک
بازدید کل : 518,932 | بازدید امروز : 25