logo jihad
logo jihad
جمعه 31 فروردین 1403
dividerآرشیو اخبارdividerدکتر گلکاری در اختتامیه چهارمین همایش بین‌المللی بیوتکنولوژی: کاهش اثرات محدودیت‌های اقلیمی در گرو توسعه فناوری‌‌ و کشاورزی دانش بنیان است
دکتر گلکاری در اختتامیه چهارمین همایش بین‌المللی بیوتکنولوژی: 
کاهش اثرات محدودیت‌های اقلیمی در گرو توسعه فناوری‌‌ و کشاورزی دانش بنیان است
دکتر گلکاری در اختتامیه چهارمین همایش بین‌المللی بیوتکنولوژی: کاهش اثرات محدودیت‌های اقلیمی در گرو توسعه فناوری‌‌ و کشاورزی دانش بنیان است

 

رییس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی با اشاره به محدودیتهای اقلیمی شدید و کاهش متوسط بارندگی  کشور در دهه‌های اخیر تنها راه برون رفت از این شرایط را توسعه علوم و فناوری‌های کاربردی خصوصا فناوری‌های نوین زیستی و حرکت به سوی کشاورزی دانش‌بنیان عنوان کرد.

 

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی، دکتر صابر گلکاری که عصر سه‌شنبه دوم مهرماه جاری در اختتامیه چهارمین همایش بین المللی و دوازدهمین کنگره ملی بیوتکنولوژی جمهوری اسلامی سخن می‌گفت با گرامیداشت یاد مرحوم دکتر بهزاد قره یاضی، بنیانگذار فقید پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی، اظهار  داشت: کشور ما به لحاظ امکانات متنوع تولیدی بسیار ثروتمند است، اما به عنوان کشوری خشک و نیمه خشک با محدودیت های اقلیمی شدید و در راس آنها خشکسالی مواجه است. 

وی با اشاره به این که رواج تکنیک‌هایی مثل قنات و حتی نوشته‌های کتیبه‌های تاریخی حاکی از این است که تامین آب و خشکسالی همواره به عنوان مسأله ‌ای جدی دامن‌گیر مردم ایران بوده است، اظهار داشت: این مسأله در دهه‌های اخیر با شدت بیشتری بروز کرده به طوری که متوسط بارندگی سالانه کشور از  حدود ۳۵۰ میلیمتر در پنج دهه پیش به زیر ۲۵۰ میلیمتر کاهش یافته است و البته در یک سال اخیر از این میزان نیز پایین‌تر  آمده است‌. این در حالی است که ۷۰ درصد از بارندگی‌ها هم به دلیل تبخیر و تعرق از بین می روند و مشکلات دیگری چون الگوی نامناسب کشت و  سیاست های نه چندان مناسب حفاظت از منابع زیست محیطی، ادامه تولید پایدار  را با مشکل مواجه کرده است.

دکتر گلکاری گفت: شوک تولید محصولات راهبردی که در حال حاضر با آن مواجه شده‌ایم، مثالی روشن از تبعات محدودیت های اقلیمی است که تنها راه خروج از این شرایط توسعه هرچه بیشتر علوم و فناوری‌های کاربردی و توسعه کشاورزی دانش‌بنیان است. در واقع تنها با توسعه این فناوری‌هاست که می‌توانیم به ارتقای امنیت غذایی و افزایش پایدار تولید دست پیدا کنیم.

رییس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی در ادامه با تاکید بر اهمیت روزافزون فناوری‌های زیستی در جهان امروز، گفت: در حال حاضر گردش مالی سالانه مهندسی ژنتیک بالغ بر ۵۰ تا ۶۰ میلیارد دلار در سال است که تخمین زده شده است که در سال ۲۰۳۰ به بالای ۱۰۰ میلیارد دلار برسد.

از طرف دیگر در اپیدمی کرونا شاهد هستیم که دو واکسنی که نسبت به سایر واکسن های ساخته شده  موثرتر عمل کرده‌اند، واکسن هایی بوده اند که با استفاده از ابزار بیوتکنولوژی تولید شده اند.

دکتر گلکاری در ادامه با اشاره به تکنیک‌ها و زمینه‌ های جدید بیوتکنولوژی مثل ویرایش ژنومی که چشم‌اندازهای تازه‌ای را در عرصه تولیدات  کشاورزی و سایر حوزه‌ها  گشوده است، ابراز امیدواری کرد که همزمانی برپایی چهارمین همایش بین‌المللی بیوتکنولوژی با تغییرات در رأس قوه مجریه، فرصتی را برای توجه بیشتر به فناوری‌های زیستی در بخش کشاورزی فراهم کند و با تدوین قوانین روشن و شفاف، زمینه استفاده هر چه بیشتر از این فناوری ها در تولید محصولات سالم و مفید فراهم شود. 

رئیس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی در بخش دیگری از سخنان خود به فعالیت ها و دستاوردهای این پژوهشگاه اشاره کرد و گفت: پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی که به عنوان مجموعه‌ای توانمند در وزارت جهاد کشاورزی، متولی توسعه و کاربرد فناوری‌های نوین زیستی در بخش کشاورزی است در طول عمر نسبتا کوتاه خود دستاوردهای متنوعی در عرصه‌های مختلف   از قبیل مهندسی ژنتیک، بیوتکنولوژی میکروبی، بیوتکنولوژی جانوری، بیوتکنولوژی صنایع غذایی و  متابولیت های ثانویه و زیست شناسی سامانه ها و فیزیولوژی ملکولی و کشت بافت داشته و ماحصل تحقیقات انجام شده را به بهره‌برداران در حوزه‌های مختلف زراعی، باغی، صنایع غذایی، شیلات و مدیریت پسماندها تقدیم کرده است.

دکتر گلکاری خاطرنشان کرد: پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی علاوه بر دستاوردهای فراوان در زمینه تولید ارقام جدید مرکبات، سالم‌سازی پایه‌های میوه و تولید هسته‌های عاری از ویروس، ایجاد لاین‌های والدینی برای تولید بذور هیبرید، تولید واریته های مختلف گیاهانی نظیر شیرین بیان با متابولیت‌های بالا، تولید انواع پروبیوتیک ها و ... در زمینه مهندسی ژنتیک نیز پروژه های مهمی را به سرانجام رسانده است. این پروژه‌ها مربوط به  محصولات مهمی همچون برنج، پنبه، سیب زمینی و گلرنگ است که بیشتر با هدف ایجاد مقاومت به آفت و بیماری ها و همچنین بهبود کمی و کیفی روغن اجرا شده‌اند  که اگر بتوانیم با رفع مشکلات موجود، این محصولات را به عرصه تولید برسانیم، اثربخشی فراوانی در کاهش هزینه ها و کاهش آلودگی های محیطی و افزایش تولید خواهد داشت.

 

1400-06-03
منبع : روابط عمومی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی

  • آخرین اخبار
  • آخرین مقالات
faq
©  تمامی حقوق برای پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی محفوظ است. طراحی شده توسط طراحی سایت داتک
بازدید کل : 521,608 | بازدید امروز : 36