پنج شنبه 09 فروردین 1403
dividerآرشیو اخبارdividerصد و چهل و دومین جلسه کمیته علمی - فنی پژوهشگاه برگزار شد
صد و چهل و دومین جلسه کمیته علمی - فنی پژوهشگاه برگزار شد

صد و چهل و دومین جلسه کمیته علمی - فنی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی با دستور کار ارائه گزارشی از طرح‌های کلان مصوب سازمان تات و بررسی و تصویب پروپوزال‌ پروژه‌های پژوهشی ارائه شده به کمیته به صورت مجازی برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی در ابتدای این جلسه که صبح روز دوشنبه دهم خرداد ماه برگزار شد، دکتر صابر گلکاری، رئیس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی در سخنانی با اشاره به تصویب بیش از ۳۰ طرح کلان در سازمان اظهار داشت: طرح‌های کلان با هدف رفع مشکلات بخش تولید با تجمیع تخصص‌های مختلف موسسات تحقیقاتی زیرمجموعه سازمان و همچنین خارج از سازمان تصویب شده لذا با جهت‌دهی منابع انسانی و امکانات موجود به سمت طرح‌ها و زیرپروژه‌های طرح‌های کلان را پشتیبانی می‌کنیم و مورد حمایت پژوهشگاه خواهد بود. در این راستا، رایزنی هایی را برای همکاری های پژوهشی و انجام پروژه‌های مشترک با مؤسسات تحقیقاتی سازمان که در راستای  تعهدات کاربردیشان به فناوری های نوین زیستی هم نیاز دارند آغاز کرده ایم.

وی با تاکید بر ضرورت توجه کمیته علمی - فنی پژوهشگاه به این مسأله و تصویب طرحهایی که در راستای طرح‌های کلان مصوب سازمان و تعهدات ملی موسسات تحقیقاتی آن هستند اظهار داشت: البته در کنار این قبیل طرح ها باید به توسعه فناوری‌های نوین و گسترش مرزهای دانش هم توجه شود ولی هدف اساسی رفع نیازهای کاربردی در راستای امنیت غذایی کشور است.

با این رویکرد طرح هایی که در کمیته مطرح می شوند یا باید ارتباط مستقیمی با مشکلات کاربردی در جهت امنیت غذایی داشته باشند یا بالقوه دارای اثربخشی اقتصادی باشند که سعی می‌شود  مشتری محور و در قالب عقد قرارداد باشند. دکتر گلکاری که برای اولین بار در جلسه کمیته علمی – فنی پژوهشگاه حضور یافته بود در ادامه بر نظارت دقیق و شفافیت کامل تمام روندهای پژوهشی و وحدت رویه در فرآیند ارزیابی، تصویب و نظارت بر اجرای پروژه ها و تقویت سازوکارهای مربوطه در کمیته تاکید کرد.

ایشان گفت: مساله بعدی برآورد دقیق و شفافیت هزینه ها و اعتبارات ، طرح‌ها و پروژه‌ها به منظور پیشگیری از هرگونه مشکلات بعدی حین اجراست که در روند اجرای طرح با هزینه های سنگین پیش بینی نشده مواجه نشویم نیز بسیار مهم برشمردند.

دکتر پورداد، معاون برنامه ریزی و پشتیبانی پژوهشگاه هم طی سخنانی در این نشست با اشاره به این که سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، دو، سه سالی است که به طور جدی رویکرد تحقیق برای توسعه را دنبال می کند، خاطرنشان کرد: در این راستا، کمیسیون هماهنگی تحقیقاتی مجددا احیاء و پنج برنامه راهبردی تصویب شده که تاکنون  بیش از ۳۰ طرح کلان ذیل این برنامه ها تدوین و تصویب شده اند. وی با بیان این که طرح های کلان، همه فعالیت های سازمان حول یک محصول یا موضوع خاص را هماهنگ کرده و پروژه های مرتبط با آن در موسسات مختلف تحقیقاتی را در مسیر رفع مشکلات کاربردی بخش کشاورزی تجمیع و هدایت می کند، اظهار داشت: اگر پروژه های ارائه شده به کمیته با تشخیص مجریان طرح های کلان در مسیر اجرای هر یک از این طرح ها مفید باشند بدون نیاز به طرح مجدد در کمیسیون تصویب می شوند و در صورتی که توسط مجری طرح کلان مربوطه، مفید تشخیص داده نشود به کمیسیون ارجاع و از لحاظ اولویت بررسی می شود و در صورت تایید به تصویب می رسد.

دکتر صادقیان، استاد موسسه تحقیقات ثبت و گواهی نهال و بذر هم در صحبتهایی کوتاه بر ضرورت ابلاغ دقیق بودجه اختصاص یافته به طرح های پژوهشی از بدو تصویب و مانیتورینگ نظارت مستمر بر روند اجرای طرح‌ها تاکید داشت. در ادامه دکتر سعیدی معاون پژوهشی دانشگاه علوم و فناوری های زیستی دانشگاه شهید بهشتی از دیگر اعضای کمیته علمی-فنی پژوهشگاه هم اظهار داشت: طرح هایی که به کمیته ارائه می شوند باید اولویت بالایی داشته باشند و همکاری دیگر موسسات و یا بخش‌های خصوصی هم در اجرای آنها خصوصا در بحث موارد منجر به ایجاد پروتوتایپ لحاظ شده باشد. نکته دیگر توجیه اقتصادی طرح ها یعنی تناسب هزینه صرف شده با درآمدزایی طرح است که در صورت توجه به این نکات، روند تصویب طرح ها در کمیته تسهیل می شود.

دکتر پژمان آزادی، قائم مقام فناوری پژوهشگاه همچنین در این جلسه توضیح داد روال ارزیابی برای پیشنهادیه و تصویب طرح های پژوهشی در پژوهشگاه بدین صورت است که اگر پروژه فناورانه یا منتهی به محصولی فناورانه باشد، توسط شرکتی که با معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری نیز همکاری دارد، مطالعات امکان سنجی و ارزیابی فنی و اقتصادی اولیه روی طرح انجام می شود تا برآورد حدودی تخمین تقریبی از خروجی پروژه و راهکارهای عرضه آن به بخش خصوصی داشته باشیم حاصل شود که نتایج این ارزیابی معمولا و بعد از آن پروزه در جلسات کمیته علمی – فنی دفاع گزارش می شود. البته طرح های غیرفناورانه نیاز به گذراندن چنین روندی ندارند. دکتر مریم هاشمی، معاون پژوهشی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی نیز با اشاره به دغدغه ها و نکات مورد تاکید دکتر سعیدی گفت: در خصوص مانیتورینگ طرحها هر سه ماه یکبار گزارش هایی از روند اجرای هر طرح گرفته می شود و در بحث پروتوتایپ و پیاده سازی پایلوت که از نگرانی های همکاران ما هم هست این مساله در طرح های مشترک با موسسات تحقیقاتی دیگر و بخش خصوصی به دقت مورد توجه قرار می گیرد. وی در پایان ضمن تشکر از پیشنهادات اعضا محترم کمیته و تأکید بر اهمیت موضوعات مطروحه، رویکردهای پژوهشی را برای تحقق پیشنهادات تشریح کردند.

دکتر هاشمی با اشاره به این که دستورالعمل جدید طرح های کلان طی دو جلسه قبلی کمیته به تفصیل بررسی شده توضیحاتی را در خصوص آخرین تحولات طرح های کلان مصوب سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی ارائه داد. در ادامه این جلسه، پروپوزال های پروژه های پژوهشی ارائه شده به کمیته مورد بحث و بررسی توسط أعضاء محترم حاضر در جلسه قرار گرفت.

1400-03-10