جمعه 07  اردیبهشت 1403
dividerآرشیو اخبارdividerکاهش واردات سیب زمینی با ایجاد دانش فنی(96/3/7)
کاهش واردات سیب زمینی با ایجاد دانش فنی(96/3/7)

کاهش12 میلیون دلاری واردات مینی تیوبر سیب زمینی از طریق ایجاد و واگذاری دانش فنی

دانش فنی تولید مینی تیوبر سیب‌زمینی در داخل کشور تاکنون 29 میلیون دلار صرفه‌جویی ارزی به همراه داشته و یکی از مهمترین عوامل موثر درافزایش سلامت و تولید سیب‌زمینی با استفاده از غده بذری سالم و مناسب شناخته شده است.

به نقل از معاونت پژوهش و فناوری سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی دکتر خوش خلق سیما رئیس پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی اظهار داشت: تولید مینی‌تیوبر سیب‌زمینی یکی از مهمترین عوامل موثر در سلامت و افزایش تولید سیب‌زمینی با استفاده از غده بذری سالم و مناسب است که بنا به گفته کارشناسان کشاورزی تا 30 درصد بر میزان تولید سیب‌زمینی کشور تاثیر گذار بوده است. تولید غده بذری در کشور موجب شده است تا ضمن جلوگیری از خروج مقدارمتنابهی ارز از کشور، از ورود احتمالی آفات و بیماری‌های قرنطینه‌ای نیز ممانعت به عمل آید.

رئیس پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی گفت: در سال‌های گذشته بذر سیب‌زمینی از کشورهای خارجی وارد می‌شد، اما در سال‌های اخیر، تولید غده بذری این محصول در داخل کشور منجر به قطع وابستگی به کشورهای خارجی شده است.

وی گفت، سیب‌زمینی به علت تکثیر رویشی یکی از گیاهان حساس به انواع بیماری‌های گیاهی با منشا ویروسی است که ابتلا به این بیماری‌ها سبب کاهش عملکرد درواحد سطح می‌شود.

لازم به توضیح است که به غده‌های حاصل از کشت بافت گیاهچه‌ها وکشت درون شیشه و گلخانه، مینی‌تیوبر یا غده گفته می‌شود.

در ادامه این گزارش دکتر زند  معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی  اضافه نمود: که از جمله مزایای بسیار مهم دانش فنی تولید مینی‌تیوبر در داخل کشور، ممانعت از خروج بیش از 29 میلیون دلار ارز به خارج از کشور و اشتغال به کار بیش از 200  نفر افراد تحصیل‌کرده در دو بخش آزمایشگاه و گلخانه ( 118 نفر کارشناس در بخش آزمایشگاه و 82 نفر در بخش گلخانه) می‌باشد.

زند به آثار اقتصادی فناوری مینی‌تیوبر اشاره نمود: بذر تولید شده طی سال‌های 94-83 مقدار 5/827/000  (پنج میلیون و هفتصد و بیست و هشت هزار) کیلوگرم بوده است. ارزش اقتصادی حاصل از مابه‌التفاوت هزینه تمام شده تولیدات داخلی و هزینه ارزی لازم برای واردات همین مقدار بذر تولید شده، بیش از 286/400/000/000  (بیست و هشت میلیارد و ششصد و چهل‌‌تومان) می‌باشد که در نهایت به نفع اقتصاد و اشتغال در بخش کشاورزی بوده است. طی مدت 10 سال، به‌طور میانگین حدود سه میلیون و دویست و پنجاه هزار دلار در سال صرفه‌جویی ارزی صورت گرفته است. وی در ادامه به مقدار بذر مورد نیاز سالانه کشور اشاره کرد: که بر اساس آمار واردات سال 1383 مقدار 4000 تن می‌باشد. تولید غده‌های بذری گواهی شده از سال 1383 تا 1394 تقریبا 5 برابر شده است. رئیس سازمان با اعلام اینکه اگر حداقل افزایش مقدار تولید را برای سال‌های آینده در نظر بگیریم، در سال 1400 از نظر تولید مینی‌تیوبر سیب‌زمینی تقریبا خود اتکا خواهیم شد، که سالانه 8 میلیون دلار معادل 24 میلیارد تومان صرفه جویی ارزی خواهیم داشت.

1396-03-07