جمعه 10 فروردین 1403
dividerآرشیو اخبارdividerیکی دیگر از فناوری های آماده واگذاری پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی/دانش فنی تولید آستاگزانتین از ریز جلبک هماتوکوکوس پلوویالیس

دکتر مریم هاشمی، رییس بخش بیوتکنولوژی میکروبی پژوهشگاه و مجری پروژه در گفت­ و گو با روابط عمومی پژوهشگاه خاطرنشان کرد: آستاگزانتین با توان آنتی اکسیدانتی فراوان، کاربردهای وسیعی در صنایع دارویی، غذایی، آرایشی، آبزی­پروری و خوراک طیور دارد. این رنگدانه به دو روش سنتتیک و طبیعی تولید می­­ شود اگرچه به دلیل ملاحضات ایمنی زیستی، تولید آستاگزانتین طبیعی از ریز جلبک هماتوکوکوس پلوویالیس نسبت به نوع سنتتیک ترجیح داده می­شود.

تجارت جهانی آستاگزانتین به عنوان قدرتمندترین آنتی اکسیدانت طبیعی، 500 میلیون دلار در سال 2018 بوده که در واقع 32 درصد تجارت جهانی کارتنوئید­ها را به خود اختصاص داده است و پیش­ بینی می­ شود در سال 2022 به 772 میلیون دلار برسد. ارزش تجاری زیست توده هماتوکوکوس پلوویالیس و آستاگزانتین حاصل از آن  به ترتیب 550 و 2500 تا 15000 دلار به ازای هر کیلوگرم بسته به درجه خلوص می­ باشد.

همچنین هماتوکوکوس پلوویالیس به دلیل توان فتوسنتزی، مواد اولیه ارزان قیمت مانند دی اکسید کربن را به مواد آلی با ارزش تبدیل نموده و منجر به کاهش مشکلات زیست محیطی می­شود. از چالش‌های تولید بهینه آستاگزانتین توسط هماتوکوکوس می­ توان به سویه و محیط کشت مناسب، حساسیت ریز جلبک به شرایط محیطی، سامانه‌ و استراتژی کشت، حساسیت به غلظت ­های مختلف دی اکسید کربن، چرخه زندگی پیچیده، نرخ رشد پایین، حساسیت به      تنش های هیدرودینامیکی و تجزیه سلولی در مرحله القاء تنش اشاره نمود. در حال حاضر این محصول ارزشمند در کشور تولید نمی­ شود.

بر اساس اهمیت موضوع برای کشور پروژه جامعی با هدف ارائه روشی کارامد و مقرون به صرفه برای تولید آستاگزانتین از ریز جلبک هماتوکوکوس پلوویالیس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی انجام شد.

طراحی و بهینه­ سازی رویکردهای نوین در هر دو فاز سبز (رشد سلولی) و قرمز (تجمع آستاگزانتین) به منظور افزایش بهره ­وری سامانه تولید و کاهش هزینه در کنار سهولت افزایش مقیاس تولید از اهم دستاوردهای این پژوهش می ­باشد.

از نتایج بدست آمده می توان به بهینه ­سازی ترکیبات محیط کشت ریزجلبک در دو فاز رشد و تجمع آستاگزانتین، مهندسی تزریق دی اکسید کربن و نور­دهی مناسب در محیط کشت بهینه، امکان تولید آستاگزانتین از ریز جلبک هماتوکوکوس پلوویالیس با سهولت بیشتر و هزینه­ ای به مراتب کمتر نام برد. مصرف بهینه دی اکسید کربن بدون نیاز به سامانه­ های کنترل برخط، مدیریت دقیق و بهینه شدت نور در هر دو فاز سبز و قرمز موجب افزایش بهره­ وری تولید همزمان با کاهش هزینه تولید شده است.

دانش فنی تولید آستاگزانتین از ریز جلبک هماتوکوکوس پلوویالیس در حال حاضر آماده واگذاری به بخش خصوصی می باشد.

عکس : حسن سمیعی

1399-04-29