سه شنبه 04  اردیبهشت 1403
dividerآرشیو اخبارdividerدر جلسه دفاعیه؛ پروژه مطالعه تنوع فیلوژنتیکی باکتری های خاک های آلوده به نفت
در جلسه دفاعیه؛ پروژه مطالعه تنوع فیلوژنتیکی باکتری های خاک های آلوده به نفت

در قالب یک پروژه جایگزین سربازی در پژوهشگاه انجام می شود: : مطالعه تنوع فیلوژنتیکی باکتری های خاک های آلوده به نفت و بررسی توانایی جنس های باکتری های مختلف در تجزیه ترکیبات هیدروکربنی

یکی از دانش آموختگان مشمول طرح بهره مندی دانش آموختگان برترِدانشگاهی از تسهیلات خدمت نظام وظیفۀ در پروژه سربازی خود مطالعه تنوع فیلوژنتیکی باکتری های خاک های آلوده به نفت و بررسی توانایی جنس های باکتری های مختلف در تجزیه ترکیبات هیدروکربنی را بررسی می کند.

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی، علی عبادی در جلسه دفاعیه پروژه خود در قالب پروژه جایگزین خدمت وظیفه وی ارائه شده است با عنوان مطالعه تنوع فیلوژنتیکی باکتری های خاک های آلوده به نفت و بررسی توانایی جنس های باکتری های مختلف در تجزیه ترکیبات هیدروکربنی می باشد، اظهار داشت: آلودگی منابع طبیعی به فرآورده‏های نفتی، اثرات زیست محیطی و اقتصادی زیانباری را به دنبال دارد. پالایش زیستی منابع آلوده به ترکیبات نفتی راهکاری مناسب برای پاک‏سازی این منابع می­باشد که در این فرآیند ریزجانداران و به ویژه باکتری­ها نقش کلیدی در تجزیه ترکیبات هیدروکربنی ایفا می­کنند. مطالعه تنوع باکتری‏های خاک‏های آلوده به نفت و تهیه و بهینه‏ سازی مخلوط میکروبی متشکل از جدایه‏هایی با توانایی بالا در تجزیه اجزای مختلف نفت می­تواند در افزایش کارایی این فرآیند موثر باشد.

وی خاطرنشان کرد: در این مطالعه بررسی 147 جدایه بدست آمده از خاک­های آلوده 4 منطقه پالایشگاهی مهم کشور از نظر صفات توان تجزیه، میزان تولید بیوسورفکتانت و میزان فعالیت آنزیمی مورد بررسی قرار گرفتند که از میان آنها 25 جدایه برتر برای بررسی­های بیشتر و سلکسیون انتخاب شدند که براساس نتایج بدست امده از این مرحله 10 جدایه حاثز شرایط شناخته شدند که عمدتا به جنس­های سودوموناس و باسیلوس متعلق بودند.

عبادی تصریح کرد: در ادامه سه مخلوط میکروبی از جدایه‏های برتر تهیه شد و بررسی توان تجزیه کنندگی آن‏ها نشان داد مخلوط ایجاد شده توانایی تجزیه بیش از 51 درصد از آلاینده­های نفتی را دارد. براساس بررسی‏های به عمل آمده مشخص شد که توان مخلوط‏های میکروبی در تجزیه آلاینده ­های نفتی نسبت به تک جدایه ‏ها بیشتر است. در ضمن برهمکنش بین جدایه‏های تشکیل دهنده مخلوط میکروبی تاثیر بسزایی در افزایش یا کاهش توان تجزیه کنندگی آن دارد، باید در اجرای فرآیند پالایش میکروبی مکان­ های آلوده باید مد نظر قرار گیرد.

عبادی در پایان گفت: نتایج تحقیقات انجام شده در قالب پروژه مصوب پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی (با راهنمایـی خانم دکتر نیراعظم خوش خلق سیما) امکان به کارگیری جدایه های بدست آمده جهت پاک سازی آلودگی های نفتی در محیط زیست وجود دارد.

عکس : حسن سمیعی

19-09-98