logo jihad
logo jihad
شنبه 01  اردیبهشت 1403
dividerآرشیو اخبارdividerرییس انجمن غذا و تغدیه حامی سلامت: مردم در بحث تراریخته اسیر جوی شده اند که منشا آن را نمی دانند چگونه برخی خود را برای سلامت مردم دلسوزتر از محققان می دانند؟
رییس انجمن غذا و تغدیه حامی سلامت: 
مردم در بحث تراریخته اسیر جوی شده اند که منشا آن را نمی دانند
 چگونه برخی خود را برای سلامت مردم دلسوزتر از محققان می دانند؟
رییس انجمن غذا و تغدیه حامی سلامت: مردم در بحث تراریخته اسیر جوی شده اند که منشا آن را نمی دانند چگونه برخی خود را برای سلامت مردم دلسوزتر از محققان می دانند؟

رییس انجمن غذا و تغذیه حامی سلامت اظهار داشت: مردم در بحث تراریخته اسیر جوی شده اند که ریشه آن را نمیدانند در حالی که اگر از نزدیک با کارهای بزرگی که محققان این حوزه با حداقل امکانات انجام داده اند آشنا شوند نمی توانند مدعی شوند که برای کشور دلسوزتر از آنها هستند. 

 

 دکتر ربابه شیخ الاسلام که به همراه جمعی از اعضای انجمن علمی غذا و تغذیه حامی سلامت و اعضای هیات علمی دانشگاه های علوم پزشکی ایران، تهران و شهید بهشتی همزمان با هفته پژوهش و در روز درهای باز پژوهشگاه در پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی حضور یافته بود در خصوص هدف این بازدید به روابط  عمومی پژوهشگاه گفت: تلاش من این بوده که با این بازدید حداقل بعضی اعضای هیات علمی دانشگاه ها که از رشته تغذیه و صنایع غذایی هستند با تراریخته بیشتر آشنا شوند و عملیات تولید و کنترل این محصولات را از نزدیک ببینند تا تحت تاثیر جنگ تراریخته که منشا آن را نمی دانند قرار نگیرند.
وی با تاکید بر این که باید در مواجهه با فناوری هایی مثل تولید محصولات تراریخته اولویتهای کشور و جهان را ارزیابی کنیم اظهار داشت: نباید اجازه دهیم با پافشاری بی مورد در یک مساله، امنیت غذایی مردم و سلامت خاک و محیط زیست کشور از بین برود. چنین بازدیدهایی در روشن شدن ذهنیت جامعه علمی نسبت به واقعیت تراریخته ها بسیار موثر است. 
شیخ الاسلام با بیان این که جامعه باید قدردان زحمات و تلاشهای محققان حوزه زیست فناوری باشد که به چنین دستاوردها و توانمندی باارزشی رسیده اند اظهار داشت استدلال بسیاری از مخالفان محصولات تراریخته این است که اگر تراریخته ها خوب بودند در خلقت خداوندی وجود داشتند. اگر چنین استدلالی را بپذیریم باید بیماری ها را هم مشیت خدا بدانیم و از درمان خود خودداری کنیم در حالی که اراده خداوند بر این است که با قدرت علم فرآورده های مقاوم به آفات و سازگار با شوری و شرایط سخت محیطی تولید کنیم تا از سوء تغذیه و گرسنگی انسان ها جلوگیری کنیم.
دکتر نیراعظم خوش خلق سیما، رییس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی هم  با تشکر از حضور این هیات در پژوهشگاه در سخنانی  با معرفی پژوهشگاه و فعالیتهای و طرح های پژوهشی در حال اجرا به سوالات آنها در خصوص محصولات تراریخته پاسخ داد.

در بحث تراریخته ها نمی توانیم تافته جدابافته از دنیا باشیم

دکتر خوش خلق سیما اظهار داشت: ما نمی توانیم خودمان را تافته جدابافته از همه دنیا بدانیم وقتی مثلا در کشوری مثل آمریکا 100 درصد ذرت، سویا و کلزای تولیدی و طبعا مصرفی اش تراریخته است و وقتی این محصولات در تمام دنیا از جمله اتحادیه اروپا تایید شده و مجوز مصرف دارند و مراجع معتبر سلامت جهانی مثل WHO و سازمان های غذا و دارو در اروپا و آمریکا و ژاپن و کانادا و ... همگی بر سلامت کامل محصولات تراریخته اتفاق نظر دارند چرا باید کشور را به صرف مطالب کاملا غیرعلمی که معدودی رسانه ها در کشور مطرح می کنند از مزایای فوق العاده این فناوری محروم کنیم؟
وی با بیان این که محصولات تراریخته ای که در ایران روی آنها کار شده دارای صفات نسل اول هستند که تازه نوک کوه یخ فناوری تراریخته است و دنیا امروزه روی صفات نسل دوم کار می کنند اظهار داشت:
دکتر شیخ الاسلام، متخصص برجسته تغذیه و رییس انجمن علمی غذا و تغذیه حامی سلامت هم با تاکید بر سلامت کامل محصولات تراریخته گفت     کسانی که علیه تولید محصولات تراریخته در کشور صحبت می کنند هیچ وقت به این سوال جواب نداده اند که اگر محصولات تراریخته بد هستند چرا وارد می شوند و چرا مخالفان تراریخته تا قبل از مطرح شدن تولید محصولات تراریخته با واردات این محصولات هیچ مشکلی نداشتند و اگر این محصولات سالم و قابل مصرف هستند که سازمان بهداشت جهانی و دیگر مراجع معتبر جهانی هم چنین عقیده ای دارند چرا نباید این محصولات را در کشور و تحت نظارت و کنترل دقیق خودمان تولید کنیم؟
دکتر خوش خلق سیما با تایید صحبتهای دکتر شیخ الاسلام که موئد انگیزه های کاملا غیرعلمی مخالفان تولید محصولات تراریخته است اظهار داشت: واقعیت این است که پشت پرده تمامی حواشی و سنگ اندازی هایی که به اسم نگرانی درباره سلامت مردم و محیط زیست از سوی برخی رسانه های خاص علیه محصولات تراریخته و حتی موارد دیگر  انجام می شود نگرانی از به خطر افتادن منافع برخی است. مثلا در هفته های اخیر بعد از انتقال فوکال پوینت (مرجع ملی) کنوانسیون تنوع زیستی از وزارت امور خارجه به وزارت جهاد کشاورزی با لحاظ واگذاری بخش های مربوط به حوزه ماموریت سازمان حفاظت محیط  زیست به آن سازمان و همچنین انتقال مرجعیت ملی اعتبارات جهانی محیط زیست از وزارت خارجه به سازمان محیط زیست برخی افراد و رسانه های مخالف تراریخته با این ادعای غیرواقعی که مرجعیت ملی کنوانسیون تنوع زیستی از سازمان محیط زیست به وزارت جهاد کشاورزی منتقل شده جوسازی گسترده ای را  علیه این  وزارتخانه و حتی سازمان حفاظت محیط زیست راه انداخته اند در حالی که طی تمام سالهای گذشته که فوکال پوینت کنوانسیون تنوع زیستی و حتی تسهیلات محیط زیست در اختیار وزارت خارجه بود کوچکترین اقدامی در جهت انتقال این مرجعیت به نهادهای ذیصلاح نکرده بودند.  
دبیر شورای ملی ایمنی زیستی همچنین خاطرنشان کرد  که عملا 80 درصد ذخایر ژنتیک کشور در حوزه کشاورزی و  جنگل هاست که مسوولیت آن با وزارت جهاد کشاورزی است و طبعا مرجعیت ملی کنوانسیون تنوع زیستی هم باید در این وزارتخانه باشد.


دکتر شیخ الاسلام با اشاره به جمله ی یک بام و دو هوا نمی شود! بیان کرد، اگر محصولات تراریخته یا دستکاری ژنتیکی شده برای سلامت مضر است چرا این محصولات به کشور وارد می شود و اگر سالم و بدون مشکل است  چرا پژوهشگاههای داخلی کشور که سرمایه گذاری هنگفتی برای ایجاد آنها انجام شده و محققان ایرانی  و تحصیلکرده در آن به کار مشغولند  اجازه تولید ندارند؟

مردم در بحث تراریخته اسیر جوی شده اند که منشا آن را نمی دانند. عده ای با این نام غریبی می کنند و تنها نام غیر دوست داشتنی تراریخته آنها را به این نتیجه غیر قابل تغییر میرساند که این غذا ها خطرناک است. بین محققان این رشته در سازمانهای متفاوت وفاقی وجود ندارد و بلاخره کسی به فکر سردرگمی مصرف کنندگان نیست.

عده ای که طرفدار محیط زیست هستند میگویند ما گیاهان را بکر و سالم و بدون مصرف سم و کود میخواهیم، گیاه باید از خاک سالم بروید و اسمش را گذاشته اند ارگانیک. 
خیلی عالی است! کسی با گیاهان بکرمانند انجیر استهبان که به دور از کود مصنوعی و سم رشد میکند مخالف نیست ولی اگر کمی از بالا به کل  جهان نگاه کنیم غذای  جمعیت7 میلیارد نفری جهان که تا چند دهه دیگر به 9 میلیارد نفر هم می رسد چگونه تهیه شود؟ 
 حتما طرفداران روش ارگانیک که به دشواری داشتن خاک بکر و سالم،آب سالم و هوای سالم آگاهند میدانند که ما نمیتوانیم به خاطر آرزوهای خوبمان به امید غذای ارگانیک  دست روی دست بگذاریم و از فن آوریهای جدید غافل شویم چون گرسنگی انسانها خیلی دردناک است و عواقب سنگینی دارد.  

  در بحث غذا که سلامتمان وابسته به آن است در مورد فراورده های تراریخته اسیر  شک و دودلی شده ایم که چه چیز را باور کنم  چه چیز را باور نکنم! در حالی که سازمان جهانی بهداشت بار ها تاکید کرده که تاکنون هیچ خبر موثقی در زمینه مضر بودن این محصولات از کشور های زیادی که مصرف کننده محصولات کشاورزی تراریخته هستند دریافت نکرده است  و تاکید و توصیه میکند که کمیته های تخصصی متشکل از خبرگان رشته فن آوریهای زیستی و با دقت کامل روند و شیوه های کار تولید و واردات این محصولات  را زیر نظر داشته باشند و به همین منظور  آیین نامه ها و دستورالعمل ها ی بسیار سختگیرانه ای را تدوین و به کشور ها ابلاغ کرده است.
 
کمیته های نظارتی باید روند پروسه های تولید واردات و چگونگی آنرا رصد کنند و مستند سازی کنند و حرف آخر این سازمان این است که مصرف کننده باید وقتی غذایی را می خرد روی آن نوشته باشد که آیا این غذا تراریخته است یا خیر و این حق مصرف کننده است که دانسته انتخاب کند. با وجود این کشور هایی هستند که محدودیتهایی برای  واردات  غذا های تراریخته جاری کرده اند. 

باید در مواجهه با فناوری هایی مثل تولید محصولات تراریخته اولویتهای کشور و جهان را ارزیابی کنیم. نباید اجازه دهیم با پافشاری بی مورد در یک مساله، امنیت غذایی مردم و سلامت خاک و محیط زیست از بین برود. چنین بازدیدهایی در روشن شدن ذهنیت جامعه علمی نسبت به اینکه فن آوری زیستی در چه زمینه هایی کار برد دارد  بسیار موثر است، اگر این فن آوری مصرف سموم کشاورزی را کم می کند، اگر آب کمتری مصرف می شود اگر خاک سالم تر می ماند و اگر ارزش غذایی محصول تغییری نمی کند و مهمتر از همه اگر این خواسته های انسانی ما از این فن آوری در آزمایش های متوالی به اثبات رسیده است چرا در یک پویش ملی مخالفان این فن آوری را با مدارک و شواهد نمی توان قانع کرد و اگر تمام این نکات مثبت وجود دارد چرا هنوز مجوز تولید داخلی داده نمی شود و اگر این محصولات خطراتی دارد چرا بیش از ده سال است به کشور وارد می شود؟
تلاش من این بوده که با این بازدید حداقل بعضی اعضای هیات علمی دانشگاه ها که از رشته تغذیه و صنایع غذایی هستند با تراریخته بیشتر آشنا شوند و عملیات تولید و کنترل این محصولات را از نزدیک ببینند تا بتوانند از چگونگی روند تولید و مشکلات و تلاشهای  پژوهشگران  و ارتباطات بین المللی آنها با سایر پژوهشگاههای در کشور های دیگر مطلع باشند و بتوانند قضاوتی منصفانه بر اساس دریافت اطلاعات علمی داشته باشند.

جهانیان از دهها سال پیش تلاش گسترده ای را برای حفظ محیط زیست و خصوصا منابع آب شروع کرده اند  از همان سالها به جنگ هایی اشاره می شد که کم آبی منشا آن خواهد بود و ما در این زمان در کشور خودمان شاهد بی آبی و کم آبیها هستیم  که می تواند اختلافاتی را حتی در بین مناطق مختلف کشور بوجود بیاورد و امنیت غذایی مناطق کم آب را در معرض خطر قرار دهد.  پژوهش های زیادی در زمینه استفاده از گیاهانی که رشد آنها نیاز به آب زیاد نداشت مطرح بود.
 تیم بازدید کننده در این روز پژوهش با انواع گیاهان مغذی مقاوم به شوری خاک آشنا شدند همچنین نتیجه تلاشهای محققان این پژوهشگاه ها را در زمینه کشت انواع برنج که بدون روش غرقابی بعمل می آید ملاحظه کردند. 
ما دانه های غنی تولید شده از طریق اصلاح نبات که روشی بدون دستکاری ژنتیکی است را دیدیم که در زمین های کم آب و شور توان رشد دارند و آرزو کردیم صنعت غذایی کشور با انواع این محصولات آشنا شود و ما به تدریج میزان مصرف غذاهایی مانند برنج را که بسیار آب مصرف می کند در رژیم غذایی خود کم کنیم. همکاران ما در این دیدار با   مشکلات محققین زیست فن آوری در عرصه های مختلف و با ابعاد پیچیده کار آنان آشنا شدند. 

البته انسانها در طول تاریخ از هر تغییری ناراضی بوده اند و افراد زیادی در دنیا بیشتر مایلند غذایشان کاملا بکر باشد ولی آیا جهان توانایی تولید غذای بکر یا ارگانیک را برای این جمعیت رو به تزاید دارد؟ 
از طرف دیگر تنها آزمایش برای اطمینان از ارگانیک بودن محصول موجب گرانتر شدن آن می شود و دسترسی اقتصادی عده زیادی به غذا کم می شود آیا کسانی که غذای بسیار سالمی را برای خود میخواهند  حاضرند شاهد گرسنگی عده زیادی باشند؟ 

 جامعه باید قدردان زحمات و تلاشهای محققان پژوهشکده های جهاد کشاورزی  باشد که به چنین دستاوردها و توانمندی باارزشی رسیده اند. استدلال بسیاری از مخالفان محصولات تراریخته این است که ما با دستکاری ژنتیکی در خلقت خداوندی، که شکی به بی همتا بودن آن وجود ندارد دخالت میکنیم!

پژوهشگران کشاورزی کاملا به شگفتی و تکامل این خلقت آگاهند و درست مانند متولیان سلامت  که انسانها را همیشه  سالم میخواهند ومراقبت میکنند که بیماری رخ ندهد ولی اگر بیماری اتفاق بیفتد و لازم باشد  دست به جراحی هم میزنند به مزارع پربار و درختان سرشار از زندگی و سلامت تغذیه ای انسانها می اندیشند ولی اگر مثلا آفتی مزارع سبز و زیبا را ویران کند دست بکار میشوند. در گذشته ها ابزار آنها سم های مختلف بود که مصرف آنها نگرانشان میکرد و عوارضش را همه میدانیم. علم روز اکنون تغییر در بعضی ژن های منتخب را برای رهایی از آفتی خاص، تجربه کرده است و نتیجه اش نابودی آن آفت و رشد محصول بوده ما جراحی پزشکان را میپذیریم ولی نمی توانیم تغییرات  گیاه را برای زنده ماندن بپذیریم.

ما که بخشی از طبیعت هستیم در بیماری بدن خود، داروی تلخ و تزریق و تیغ جراحی را میپذیریم  چون کار تیم سلامت را قبول کرده ایم ولی نمیتوانیم بپذیریم که با قدرت علم فرآورده های مقاوم به آفات و سازگار با شوری و شرایط سخت محیطی تولید کنیم تا از سوء تغذیه و گرسنگی انسان ها جلوگیری کنیم.

 خوش خلق سیما در ادامه با اشاره به واردات گسترده و بی ضابطه محصولات تراریخته از سال 1385 به کشور گفت: به رغم این واردات تا سال 93 کوچکترین مخالفتی با محصولات تراریخته شنیده نمی شد اما ناگهان در سال 93 اتفاقی افتاد که بحث محصولات تراریخته به شدت در کشور داغ شد و حملات وسیعی علیه این محصولات از طرف برخی افراد و رسانه های خاص آغاز شد و آن اتفاق چیزی نبود جز اعلام پیگیری تولید پنبه تراریخته در کشور.
با جوسازی ها و هیاهویی که علیه محصولات تراریخته در گرفت ناگهان برخی در مجلس، صدا و سیما و بعضی سازمان ها چنان به مخالفت با تراریخته ها پرداختند که فراتر از ممنوعیت تولید این محصولات خواستار  ممنوعیت واردات آنها شدند که با توجه به نبود نمونه غیرتراریخته برخی محصولات مهم کشاورزی در بازارهای جهانی عملا غیرممکن است!  همه این اتفاقات در حالی بود که پس از سالها پیگیری ما در سال 1388 بلاخره قانون ملی ایمنی زیستی تصویب شده بود و با تاخیری طولانی به دلیل عدم تدوین آیین نامه اجرایی آن از سال 92 اجرایی شده بود.

   

   

   

   

   

1397-09-27

  • آخرین اخبار
  • آخرین مقالات
faq
©  تمامی حقوق برای پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی محفوظ است. طراحی شده توسط طراحی سایت داتک
بازدید کل : 521,705 | بازدید امروز : 88