logo jihad
logo jihad
چهارشنبه 29 فروردین 1403
dividerآرشیو اخبارdividerرییس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی خبر داد واگذاری پنج دانش فنی جدید پژوهشگاه به بخش خصوصی کشت گیاه شورپسند سالیکورنیا در 150 هکتار از اراضی نامساعد کشور
رییس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی خبر داد
واگذاری پنج دانش فنی جدید پژوهشگاه به بخش خصوصی
کشت گیاه شورپسند سالیکورنیا در 150 هکتار از اراضی نامساعد کشور
رییس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی خبر داد واگذاری پنج دانش فنی جدید پژوهشگاه به بخش خصوصی کشت گیاه شورپسند سالیکورنیا در 150 هکتار از اراضی نامساعد کشور

رییس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی از واگذاری چند دانش فنی جدید حاصل تحقیقات پژوهشگاه به بخش خصوصی از جمله دانش کشت گیاه شورپسند سالیکورنیا، تکثیر خرمای مجول به روش کشت بافت، تولید آنزیم های مورد نیاز صنعت و تولید بذور هیبرید سبزیجات خبر داد.

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی، دکتر نیراعظم خوش خلق سیما که در آستانه هفته پژوهش و فناوری در نشستی با خبرنگاران سخن می گفت خاطرنشان کرد: امسال در هفته پژوهش در قالب چند قرارداد با شرکتهای خصوصی، تعدادی فناوری و دانش فنی حاصل از تلاش محققان پژوهشگاه به شرکت ها واگذار می شود که از جمله آنها دانش فنی کشت بافت خرمای مجول است. مجول از مرغوبترین و مشتری پسندترین ارقام خرما است که از تونس وارد شده و با تولید نهال های هدفمند یکسان و باکیفیت آن به روش کشت بافت می توان ضمن کمک به احیای نخلستان ها و کمک به معیشت خرماکاران زمینه خوبی برای صادرات و ارزآوری بیشتر عاید کشور کرد.

وی یادآور شد: یکی دیگر از قراردادهای واگذاری دانش فنی بین پژوهشگاه و شرکتهای خصوصی در زمینه واگذاری دانش فنی گیاه شورپسند سالیکورنیاست که تاکنون در 150 هکتار از اراضی شور کشور کشت شده و می تواند اقتصاد کشاورزی نامساعدترین مناطق کشور را متحول کند. 

دکتر خوش خلق سیما افزود: علاوه بر این چند دانش فنی دیگر از جمله تولید والدین بذور هیبرید به روش مهندسی معکوس نیز در آستانه واگذاری است که با استفاده از این فناوری می توان کشور را از واردات بذر سبزی و صیفی جات که در حاضر تا 95 درصد وارداتی هستند بی نیاز کرد.این روش در مورد خیار و فلفل و ... با موفقیت استفاده شده و به زودی در مورد گیاه گوجه فرنگی هم قابل استفاده خواهد بود.

رییس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی تصریح کرد:  از دیگر فناوری های در شرف واگذاری پژوهشگاه دانش فنی تولید آنزیم های مورد نیاز صنعت و دانش فنی تولید شیر تخمیری است.

وی در ادامه با اعلام این که پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی از لحاظ تولید علم در رده اول موسسات پژوهشی وزارت جهاد کشاورزی است و بالاترین شاخص هرش و استنادات را در بین موسسات تحقیقاتی دارد اظهار داشت: رویکرد پژوهشگاه در بخش تحقیقات کاملا کاربردی و مشتری محور است که به طوری که تصویب پروژه ها منوط به وجود یک مشتری و متقاضی از بخش خصوصی در کنار محققان است. خوشبختانه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و ستاد توسعه زیست فناوری هم از سرمایه گذاری شرکت ها در تولید محصولات دانش بنیان حمایت می کنند و زمینه خوبی برای واگذاری فناوری های جدید به شرکت های خصوصی وجود دارد.

خوش خلق سیما اضافه کرد: تا سال 1404 باید سه درصد صادرات کشور به محصولات با فناوری های سطح بالا اختصاص داشته باشد که در حال حاضر فاصله زیادی با این هدف داریم. البته در بخش پزشکی و دارویی موفقیتهای خوبی داشته ایم اما از ظرفیتهای بالای بیوتکنولوژی کشاورزی تاکنون چندان استفاده نشده است.

رییس پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی تصریح کرد: گردش مالی بذور تراریخته در دنیا بالغ بر 20 میلیارد دلار و کل محصولات تراریخته حدود 200 میلیارد دلار است که متاسفانه تنها سهم ما از این بازار رو به گسترش واردات است.

وی در خصوص روند رهاسازی و تولید انبوه محصولات تراریخته در کشور گفت: در پی درخواست صدور مجوز کشت پنبه تراریخته مقاوم به کرم سرخ پنبه و کرم قوزه پنبه با عنوان رخداد Mon531 که در بیش از 13 کشور دنیا کشت شده و مجوز مصرف در کشورهای اتحادیه اروپا را نیز دارد سازمان محیط زیست مستندات ارائه شده را تایید کرده و وزارت بهداشت نیز با تایید مصارف بهداشتی این پنبه تایید مصارف خوراکی آن را منوط به ارائه مستندات بیشتر کرده که امیدواریم با تایید مستندات مربوط به مصرف خوراکی که به وزارت بهداشت ارائه شده کمیته رهاسازی گیاهان تراریخته در وزارت جهاد کشاورزی مجوز کشت پنبه تراریخته در کشور را صادر کند. 

وی خاطرنشان کرد: در مورد برنج تراریخته هنوز به مرحله درخواست مجوز نرسیده ایم و باید مرحله کشت آزمایشی میدانی را بگذراند و در مورد سیب زمینی تراریخته هم منتظر موفقیت محصول در آزمایش های میدانی هستیم.

دبیر شورای ملی ایمنی زیستی خاطرنشان کرد: از سال 1385 تا 1394 مبادی کشور بر واردات بی رویه و بی ضابطه محصولات تراریخته باز بود و سالانه حدود پنج میلیارد دلار محصولات تراریخته وارد می شد تا این که از سال 94 دولت سر و سامانی به این بخش داد و در حال حاضر تمام ارقام وارداتی محصولات تراریخته پیش از ورود به کشور و حتی قبل از سفارش دهی دقیقا ارزیابی شده و تنها به رخدادهای مجاز امکان ورود داده می شود.

خوش خلق سیما تصریح کرد: پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی یکی از آزمایشگاه های اصلی کنترل واردات محصولات تراریخته را در اختیار دارد که براساس مصوبه کمیته صدور مجوز محصولات تراریخته تنها به رخدادهایی مجوز می دهد که در کشور مبدا مجوز تولید و مصرف داشته باشد، در دو کشور پیشرفته دیگر یا چهار کشور در حال توسعه نیز قبلا وارد و مصرف شده باشد، آنالیز ارزیابی ریسک رخدادا مورد نظر در اتاق تهاتر ایمنی زیستی ثبت شده باشد و کمیته صدور مجوز ملاحظه دیگری در مورد آن نداشته باشد. بر این اساس کمیته مذکور از بین 144 رخداد ذرت تراریخته تنها به 22 رخداد مجوز داده است.

وی در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر این که با توجه به فشارهای سیاسی و غیرعلمی که در مخالفت با کشت محصولات تراریخته در کشور وجود دارد صدور مجوزهای قانونی تا چه حد می تواند کارشکنی ها و مانع تراشی های مخالفان تولید ملی محصولات تراریخته را بی اثر کند، گفت: به هر حال ما معتقدیم باید طبق قانون عمل کنیم و براساس قانون شورای ملی ایمنی زیستی که به ریاست معاون اول رییس جمهور و با حضور سه وزیر و یک معاون رییس جمهور(رییس سازمان حفاظت محیط زیست) و نمایندگانی از مجلس شورای اسلامی و جامعه علمی کشور تشکیل شده عالی ترین مرجع سیاستگذاری و تصمیم در این خصوص است. نپذیرفتن قانون به معنای تن دادن به همین شرایط پر هرج و مرج فعلی است که یک نفر به خود اجازه می دهد خلاف نظر مراجع ذیصلاح پزشکی، کشاورزی، زیست محیطی و ... کشور و دنیا هزار انگ و ادعای واهی را در مورد محصولات تراریخته مطرح کند. طبیعی است در شرایطی که با کشت تراریخته ها در کشور منافع واردکنندگان بذر و محصولات خارجی و همچنین واردکنندگان سموم و ... به مخاطره می افتد با تولید محصولات تراریخته در کشور مخالفت می کنند ولی اعتماد ما این است که خصوصا در شرایط فعلی که با تحریم های شدید مواجهیم و در سالی که به عنوان سال حمایت از کالای ایرانی نامگذاری شده نباید جلو تولید هیچ ماده غذایی سالمی را بگیریم و میدان را به واردکنندگان محصولات خارجی واگذار کنیم.

وی گفت: برخلاف برخی مدعیان، محققان پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی نه فقط وارداتچی نیستند که حتی از تولید داخلی این محصولات هم هیچ گونه نفع شخصی نمی برند و دانش فنی تولید این محصولات هم مثل همه فناوری های حاصل شده در این پژوهشگاه به شرکت های متقاضی واگذار خواهد شد و این دقیقا رسالتی است که در یک اقتصاد مبتنی بر دانش و پژوهش برعهده مراکز تحقیقاتی است و تا زمانی که در این مسیر حرکت نکنیم اقتصادی همچنان تک محصولی و وابسته به نفت خواهیم داشت.

 

 
    
    
   
   
   
   
   
   
   
   
1397-09-19

  • آخرین اخبار
  • آخرین مقالات
faq
©  تمامی حقوق برای پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی محفوظ است. طراحی شده توسط طراحی سایت داتک
بازدید کل : 521,356 | بازدید امروز : 35