logo jihad
logo jihad
پنج شنبه 06  اردیبهشت 1403
dividerآرشیو اخبارdividerمعاون پژوهشی پژوهشگاه خبر داد:امکان سنجی تجاری سازی طرح های تحقیقاتی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی قبل از اجرا
معاون پژوهشی پژوهشگاه خبر داد:امکان سنجی تجاری سازی طرح های تحقیقاتی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی قبل از اجرا
معاون پژوهشی پژوهشگاه خبر داد:امکان سنجی تجاری سازی طرح های تحقیقاتی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی قبل از اجرا

معاون پژوهشی پژوهشگاه خبر داد:
امکان سنجی تجاری سازی طرح های تحقیقاتی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی قبل از اجرا

معاون پژوهشی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی با بیان این که تمام طرح های این پژوهشگاه در راستای پاسخگویی به چالش ها و نیازهای بخش کشاورزی تعریف می شوند، اظهار داشت: تمام طرح های پژوهشگاه قبل از اجرا از لحاظ تجاری سازی امکان سنجی می شوند.

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی، دکتر سید قاسم حسینی سالکده معاون پژوهشی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی که در هنگام بازدید دکتر سعید جلیلی، نماینده مقام معظم رهبری در شورای عالی امنیت ملی و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره دستاوردها و فعالیت های محققان پژوهشگاه سخن می گفت، خاطرنشان کرد: اگر قرار است یافته های پژوهش در پایان کار در اختیار بخش خصوصی قرار گیرد باید از روز اول در کنار پژوهش باشد. نمی توانیم یک محصول پژوهشی را تولید کنیم و بعد دنبال مشتری بگردیم.
وی با اشاره به تاریخچه فعالیت
پژوهشکده که در سال 78 تاسیس و در سال 83 مدیریت های منطقه ای آن در اصفهان و تبریز و سال 84 در رشت تاسیس شده است، اظهار داشت: این پژوهشکده که چندی قبل ارتقای آن به پژوهشگاه تصویب شده علاوه بر مدیریت های منطقه ای یادشده که به عنوان پژوهشکده فعالیت دارند یک مدیریت منطقه ای جدید نیز در مشهد دارد و در ستاد نیز شامل بخش های تحقیقاتی کشت بافت، مهندسی ژنتیک و ایمنی زیستی، زیست شناسی سامانه ها، بیوتکنولوژی میکروبی، فیزیولوژی مولکولی و نانوتکنولوژی کشاورزی است. امسال علاوه بر افتتاح ساختمان مرکزی پژوهشگاه در کرج، مدیریت منطقه ای مشهد هم به پژوهشکده ارتقا می یابد.
وی خاطرنشان کرد: پروژه های پژوهشکده (پژوهشگاه) بیوتکنولوژی کشاورزی در راستای پاسخ به چهار چالش عمده بخش کشاورزی است که تنش های محیطی، آلودگی محیط زیست، هزینه‌های تولید و کمیت و کیفیت محصولات را شامل می شوند. در این
پژوهشگاه، هر طرح تحقیقاتی که مطرح می شود از ابتدا مورد امکان سنجی قرار می گیرد. 
حسینی سالکده تصریح کرد: طبق  پژوهشی که در سال 2015 در یک مجله  معتبر بین‌المللی منتشر شده و محتمل ترین مخاطرات جهانی در مناطق مختلف را معرفی کرده، کمبود آب و بیکاری دو چالش اصلی ایران و خاورمیانه هستند که باید برای مواجهه با  آنها آماده بود. براساس یک مطالعه دیگر، خاورمیانه و شمال افریقا از مناطق نامناسب برای سکونت جمعیت فزاینده جهان است که تا سال 2030 یک میلیارد نفر به آن افزوده می شود. 
وی با بیان این که طبق مطالعات صورت گرفته منابع آبی منطقه هم طی سال های اخیر به شدت کاهش یافته و پیش بینی می شود شکاف بین ظرفیت تولید و میزان مورد نیاز محصولات کشاورزی در منطقه بسیار زیاد باشد، اظهار داشت:
پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی که با توجه به چالش ها و نیازهای کشور فعالیت های خود را جهت دهی می کند با هدف بالا بردن بهره وری بخش کشاورزی  فناوری هایی مثل انتقال ژن را در مسیر اصلاح گیاهان به خدمت گرفته است.
معاون پژوهشی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی خاطرنشان کرد: تلاقی، جهش، پلی پلوئیدی، ترکیب پروتئوپلاست، تراریزش و ویرایش ژنی از روش های سنتی و مدرن مورد استفاده برای تغییر و اصلاح گیاهان هستند. در این بین فناوری تولید محصولات تراریخته طی دو دهه اخیر رشد بسیار سریعی داشته به طوری که در حال حاضر بیش از 180 میلیون هکتار از اراضی کشاورزی دنیا زیرکشت محصولات تراریخته با صفات نسل اول (مقاومت به آفات و علف کش) رفته و پیش بینی می شود بازار جهانی بذرهای تراریخته تا سال 2017 به 20 میلیارد دلار برسد.
به گفته وی در حال حاضر حدود 25 گونه گیاه مختلف مشتمل بر 404 رخداد تراریخته از مراجع ذیصلاح کشورهای مختلف، مجوز رهاسازی و مصرف گرفته اند که در بین آنها ذرت با 140 رخداد، پنبه با 58 رخداد، سیب زمینی با 45 رخداد و سویا با 34 رخداد در صدر محصولات تراریخته مجوزدار هستند. علاوه بر این میخک، گوجه فرنگی، نیشکر، بادمجان، توتون، یونجه، اوکالیپتوس، فلفل، پاپایا، لوبیا و خربزه هم از دیگر گونه های مورد توجه در تولید تراریخته ها هستند.
حسینی سالکده در  ادامه از تولید برنج تراریخته طارم مولایی مقاوم به کرم ساقه خوار و پنبه تراریخته مقاوم به کرم غوزه و انتقال ژن های صفات نسل اول به سویا، سیب زمینی، ذرت و ... به عنوان بخشی از دستاوردهای
پژوهشگاه در زمینه تولید محصولات تراریخته یاد کرد.
وی گفت: باید توجه داشت که در بحث انتقال ژن در ابتدای راه هستیم و صفات نسل اول در واقع نوک کوه یخ بزرگ فناوری محصولات تراریخته است و در دنیا کارهای پیشرفته تری در این حوزه دنبال می شود. 
معاون پژوهشی
پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی، ایجاد ارقام متحمل به خشکی برنج با مهندسی ساختار ریشه، تولید محصولات با صفات نسل دوم (مقاومت به تنش هایی نظیر خشکی و افزایش کیفیت) یا نسل اول همراه با نسل دوم، فعالیت در حوزه کشاورزی مولکولی و تولید داروی نوترکیب در گیاه، مهندسی ژنتیک گیاهان زینتی به منظور تغییر رنگ گلها، تولید گلرنگ ویرایش شده ژنومی با اسید اولئیک بالا را از دیگر دستاوردهای پژوهشگاه عنوان کرد.
وی در ادامه با اشاره به راه اندازی سایت بانک میکروبی در
پژوهشگاه اظهار داشت: تعداد سویه های موجود در بانک طی شش ماه نخست امسال 64 درصد افزایش یافته است. مرکز بیوانفورماتیک کشاورزی هم که در پژوهشگاه ایجاد شده بزرگترین مرکز انفورماتیک کشور در حوزه علوم زیستی و کشاورزی است.
معاون پژوهشی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی با تاکید بر این که انتقال ژن تنها بخشی از گستره وسیع بیوتکنولوژی است، اظهار داشت: در زمینه انتخاب ژنومی که از دیگر حوزه های بیوتکنولوژی است اصلاح به کمک مارکر های مولکولی انجام می شود. در این راستا برنامه اصلاح مولکولی گیاه بادام را در دست اجرا داریم. همچنین از دیگر دستاوردهای پژوهشگاه، خودکفایی در تولید غده بذری سیب زمینی عاری از ویروس، دستیابی به دانش فنی تکثیر درون شیشه ای پایه پسته هیبرید خارجی UCB1 و سیب مالینگ مرتون و دانش فنی سالم سازی برای تولید گیاهان عاری از ویروس در ارقام و پایه های سیب و گلابی است.

حسینی خاطرنشان کرد: محققان پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی در تلاش هستند که ترکیبات دارویی باارزش گیاهان دارویی مفیدی نظیر گل راعی و بنفشه معطر را در بیوراکتور های آزمایشگاهی تولید کنند. 
وی افزود: با اجرای این طرح می توان به جای برداشت گیاهان دارویی از منابع طبیعی که به تخریب محیط زیست شکننده کشور منجر می شود یا کشت آنها در مزارع که با توجه به معضل کم آبی و تغییرات شدید میزان ماده موثره گیاه در اثر تنش های زیستی و غیرزیستی همراه است از کشت سلول و  بافت  های گیاهی در بیوراکتورهای آزمایشگاهی استفاده کنند. 
معاون پژوهشی
پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی در پایان افزود: در زمینه بیوتکنولوژی میکروبی هم تولید مکمل های زیستی جیره غذایی، آنزیم های بهبود تغذیه طیور، تولید مکمل های پروبیوتیک و تسریع تولید بیوکمپوست از پسماندهای شهری و کشاورزی با کمک میکروب ها، تولید کود بیولوژیک را در دست اجرا داریم. در حوزه بیوتکنولوژی غذایی هم پروژه سیستم ترکیبی گرما و الکتریسیته براساس جلبک، تولید رنگدانه های طبیعی از جلبک، تولید شیر تخمیری فراسودمند و آنزیم بری جوانه گندم به روش پلاسمای سرد در پژوهشگاه اجرا شده است.
 

1396-07-28
منبع : اداره روابط عمومی و ترویج یافته ها

  • آخرین اخبار
  • آخرین مقالات
faq
©  تمامی حقوق برای پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی محفوظ است. طراحی شده توسط طراحی سایت داتک
بازدید کل : 522,865 | بازدید امروز : 15