logo jihad
logo jihad
چهارشنبه 05  اردیبهشت 1403
dividerآرشیو اخبارdividerتوسعه اشتغال زایی دانش بنیان و کاهش هزینه های تولید در کشاورزی با فناوری های زیستی
توسعه اشتغال زایی دانش بنیان و کاهش هزینه های تولید در کشاورزی با فناوری های زیستی
توسعه اشتغال زایی دانش بنیان و کاهش هزینه های تولید در کشاورزی با فناوری های زیستی

قائم مقام فناوری پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی:

توسعه اشتغال زایی دانش بنیان و کاهش هزینه های تولید در کشاورزی با فناوری های زیستی

عضو هیات علمی پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی با اشاره به اشتغال زایی دانش بنیان در عرصه زیست فناوری اظهار داشت: با ظرفیت های ایجادشده توسط پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی و حمایت از شرکت های دانش بنیان و تولید فناوری در مشارکت با بخش خصوصی، هر یک از این شرکت ها می توانند اشتغال پایدار ایجاد کنند و هر یک از این فناوری ها اگر در خط تولید یک کارخانه قرار گیرد، حداقل می تواند برای 10 نفر اشتغال زایی نماید.

به گزارش روابط عمومی پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی، دکتر پژمان آزادی در حاشیه چهارمین نمایشگاه زیست فناوری ایران با تشریح تاثیرات فناوری های زیستی گفت: افزایش کمیت و کیفیت محصولات، کاهش آلودگی های محیط زیست، تولید گیاهان مقاوم به خشکی و شوری و در نهایت کاهش هزینه های تولید برای کشاورزان و اقتصادی کردن آن از مهم ترین تاثیرات تحقیقات در حوزه بیوتکنولوژی است.

  • تولید و کشت محصولات تراریخته موثر در کاهش آلودگی های محیط زیست

عضو هیات علمی پژوهشکده بیوتکنولوژی با اشاره به نقش گیاهان تراریخته در کاهش آلودگی های محیط زیست خاطر نشان کرد: گیاهان تراریخته مقاوم به آفات، کاهش مصرف سموم را بدنبال خواهد داشت و این امر باعث کاهش آلودگی های محیط زیست و کاهش بقای سموم در محصولات کشاورزی خواهد شد. محصولات تراریخت همچنین باعث کاهش معنی دار هزینه های تولید منجر به ارزش افزوده بالا و افزایش سود تولید برای کشاورزان خواهد شد.  در حال حاضر تولید گیاهان تراریخت مقاوم به خشکی در دستور کار پژوهشکده بیوتکنولوژی قرار دارد و این محصولات نقش بسیار موثری در مدیریت بحران آب خواهند داشت.

  • ورود فناوری های زیستی به حوزه ریزگردها

همچنین در حوزه تنش های محیطی و بحران آب و خشکی، توسعه کشت گیاهان هالوفیت از جمله سالیکورنیا از طریق اصلاح مولکولی و انتخاب ارقام بومی مناسب برای شرایط آب و هوایی کشور، جایگاه مهمی در کنترل ریزگردها و ترکیبات ثانویه مانند نمک سبز و... دارد. به گفته وی مناطقی که آب شور دارند و هیچ گیاهی در آن قابل کشت نیست می توان از سالیکورنیا استفاده کرد که برای شرایط فعلی و آینده کشور، بسیار حایز اهمیت است.

  • تولید شیرپروبیوتیک

قائم مقام فناوری پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی همچنین از معرفی شیر پروبیوتیک با طعم دوغ توسط پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی خبر داد و گفت: این محصول پروبیوتیک ویژگی منحصر به فردی از جمله کاهش کلسترول با برخورداری از باکتری های پروبیوتیک مفید دارد.

وی افزود: البته محصولات لبنی مشابهی در دنیا در این حوزه وجود دارد اما گونه های استفاده شده در این محصول بومی است و طعم این محصولات پروبیوتیک، سازگار با ذائقه ایرانی است. این محصول به زودی وارد بازار می شود و در حال مذاکره برای تجاری سازی محصول هستیم.

آزادی همچنین از تولید پروبیوتیک سویه های بومی قارچ تریکودرما خبر داد و افزود: ویژگی موثر این محصول، کاهش میزان مصرف کودهای شیمیایی و افزایش تحمل به تنش های خشکی است. این قارچ، باعث افزایش حجم ریشه و افزایش تولید و در نتیجه افزایش کیفیت محصول می شود.

  • کاهش واردات 100 میلیون دلاری بذور سبزیجات

وی با اشاره به تولید لاین های والدینی بذور هیبریدی سبزیجات توسط محققان بیوتکنولوژی کشاورزی از دانش فنی تولید گیاهان هاپلوئید برای خیار خبر داد و تصریح کرد: سالانه به صورت رسمی حدود 100 میلیون دلار بذر سبزی و صیفی وارد کشور می شود این در حالی است که دانش فنی تولید گیاهان هاپلوئید که فاز اصلی تولید لاین های مادری برای بذور هیبرید است، برای تعدادی از گیاهان مانند خیار به دست آمده و در حال تولید است و آمادگی انتقال دانش فنی به بخش خصوصی وجود دارد.

  • توسعه صادرات محصولات باغی با سالم سازی نهال ها

این محقق حوزه بیوتکنولوژی کشاورزی از ارائه خدمات بزرگ به عرصه باغبانی کشور در حوزه تولید و صادرات محصولات از طریق سالم سازی و تکثیر ارقام گیاهان باغی خبر داد و گفت: سطح زیرکشت گیاهان باغی بالغ بر شش میلیون هکتار است اما سیستم فعلی سنتی است و از پایه های آلوده استفاده می شود و محصول نهایی حاصل از این پایه ها، کیفیت و کمیت لازم را ندارد. محققان ما در پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی با عاری سازی این پایه ها از ویروس و تکثیر این گیاهان عاری از ویروس، آمادگی انتقال دانش فنی به واحدهای کشت بافت را دارد که خدمت بزرگی در عرصه تولید و صادرات محصولات باغی است.

آزادی در زمینه دانش فنی تولید بیوکمپوست ها نیز خاطرنشان کرد: از ضایعات و پسماندهای شهری، بیوکمپوست هایی تولید می شود که دانش فنی آن نیز در حال انتقال به بخش خصوصی است.

  • تولید کودهای زیستی با فناوری نانو

وی با اشاره به اینکه در حوزه نانو، موضوع جدید تولید کودهای زیستی آهسته رهش با استفاده از فناوری نانو است، اظهار داشت: مصرف کودهای اوره و نیتروژنه توسط کشاورزان، افزایش آلودگی محیط زیست و هزینه بالا را در پی دارد اما با کودهای آهسته رهش می توان با یک بار کودپاشی در مدت طولانی مخصوصا برای درختان میوه بدون نیاز به کودپاشی مجدد، نیازهای گیاهی را تامین کرد تا هم هزینه ها کاهش یابد و هم از آلودگی محیط زیست جلوگیری شود.

  • آمادگی انتقال فناوری به بیش از  50  واحد کشت بافتی کشور

عضو هیات علمی پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی همچنین با اشاره به تاثیر ساخت بیوراکتورها در حوزه کشت بافت تاکید کرد: این دستگاه ها در محیط مایع انجام می شود و با استفاده از این دستگاه ها، سرعت تکثیر چندین برابر روش های مرسوم افزایش می یابد. با توجه به اینکه این دستگاه، آگار (عصاره خشک جلبک‌های قرمز از نوع GELIDIUM) نیاز ندارد و آگار یکی از مواد پرهزینه است، با استفاده از این تکنولوژی می توان قیمت تولید محصولات کشت بافت را کاهش داد.

آزادی افزود: ما در حال حاضر بیش از 50 واحد کشت بافتی در کشور داریم که می توانند از این فناوری استفاده کنند و پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی، آمادگی انتقال فناوری از حوزه ساخت دستگاه تا تولید را دارد. 

  • توسعه اشتغال زایی دانش بنیان با راه اندازی مرکز رشد

عضو هیات علمی پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی با اشاره به ظرفیت های حوزه بیوتکنولوژی در زمینه اشتغال زایی خاطرنشان کرد: هدف پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی، انجام تحقیقاتی است که وارد بازار شود و به دست مشتری برسد و این امر در مشارکت با بخش خصوصی صورت می گیرد. در همین رابطه، راه اندازی مرکز رشد پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی در رشت در مسیر اشتغال زایی دانش بنیان است. این مرکز از شرکت های دارای ایده نو در حوزه بیوتکنولوژِی و با در اختیار نهادن فضای آزمایشگاهی مناسب و همچنین خدمات آزمایشگاهی حمایت می کند.

وی در پایان اظهار داشت: متخصصان بیوتکنولوژی و شرکت های فعال در حوزه زیست فناوری می توانند با مراجعه به سایت پژوهشکده به نشانی www.abrii.ac.ir به قسمت فروش فناوری ها مراجعه نمایند. همچنین درخواست خود را در تولید فناوری به واحد فناوری پژوهشکده اعلام نمایند.

عکس: سینا معتمدراد

تنظیم خبر: سعید میرشاهی

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1396-06-29
منبع : اداره روابط عمومی و ترویج یافته ها

  • آخرین اخبار
  • آخرین مقالات
faq
©  تمامی حقوق برای پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی محفوظ است. طراحی شده توسط طراحی سایت داتک
بازدید کل : 522,849 | بازدید امروز : 163